Världens bästa gin är från Örebro…
Från Örebro kommer en ny tillverkare av starka drycker som det ska bli spännande att följa framöver. Företaget heter Bergslagens Destilleri, och de har ett antal single malt i katalogen, men även en prisbelönt gin.
Örebrobaserade Bergslagens Destilleri är ett litet så kallat hantverksdestilleri som faktiskt redan har funnits ett tag. Verksamheten startades 2010 och då i Nora, som ju de facto ligger i Bergslagen. Den här gamla marknadsstaden (ni vet den berömda visan) och urgamla järnvägsstoppet vad en gång i tiden Bergslagens huvudstad även formellt, numer bara informellt.
Verksamheten fick inte riktig luft under vingarna, och efter tre år var konkursen ett faktum. Dagens ägare trädde då in, och det är sedan nystarten 2014 som verksamheten har sitt säte i området Orminge i Örebro. I samma lokaler där svenska folkets gamla grillfavorit Hot Dog skapades 1965 destilleras nu drycker med spännande smaker som efter kortare eller längre tid på fat levereras på flaska. Även lagringen sker på plats, så den här verksamheten är väl samlad, men arvet från Bergslagen består.
Whisky, gin och akvavit från Bergslagen
I dagsläget har Bergslagens Destilleri ett tjugotal varumärken listade hos Systembolaget. Vi hittar några olika sorters snaps och akvavit med namn som Virus och Vaccinium – man får ta det onda med det goda. Det finns ett par sorters gin, mer om det nedan. Även en single malt som beskrivs som ”påtagligt rökig”.
Betydligt fler whiskysorter hittar vi på destilleriets hemsida, både andra sorter av single malt och ”blends” med olika karaktär och tilltalande design. Vi var glada när Mackmyra drog igång sin whiskyframställning i Gästrikland, och vi är lika glada när det kommer en seriös konkurrent från Närke. Bra whisky är alldeles för viktigt för att inte ha en inhemsk försörjning!
Världens bästa gin i svart på vitt
Under våren 2020 när coronan härjade som värst vann Bergslagens Bryggeri en fin seger i London. Årliga World Gin Awards 2020 gick av stapeln i Honourable Artillery Company, och i kategorin bästa klassiska gin (World's Best Classic Gin) var det Organic Gin från Bergslagens Destilleri som kammade hem vinsten. Riktigt kul för oss alla, och säkert en rejäl kick för den fortsatta satsningen i Örebro-destilleriet.
Lagret från Grythyttan Whisky fick nya ägare
Förutom sina egen produktion har Bergslagens Destilleri köpt upp ett stort lager av fyllda whiskyfat från Grythyttans Whisky, som numer är nedlagt och har upphört. Affären rörde sig om minst 10 000 liter whisky, och i takt med att whiskyn mognar på faten kommer den att komma ut på marknaden så länge lagret räcker. Affären var värd cirka 14 miljoner kronor är den enda i sitt slag i Sverige så vitt vi vet.
Bergslagen ett centrum för mat och dryck
Om bergslagen historiskt har förknippats med gruvdrift och metallutvinning, en av landets basnäringar på den tiden, finns det här idag ett starkt fokus på mat och dryck och gästfrihet. De skogiga markerna bjuder på källrent vatten och rikt djurliv, och det var här som örebroaren Carl Jan Granqvist drog igång den sedermera legendariska restaurationen i Grythyttan. I snart femtio år har Grythyttans Gästgivaregård varit ett mycket populärt resmål för matintresserade långt utanför Bergslagen. Med sitt läge i den pittoreska kyrkbyn har den kunnat locka med både gastronomiska och naturgeografiska skönhetsupplevelser.
Efterhand ledde det enda till det andra, och i andra änden av byn med de små röda stugorna uppstod det som idag är Restauranghögskolan vid Örebro universitet. Här utbildas framtidens stjärnkockar i gästfrihet enligt ett måltidskoncept som kombinerar mat och dryck med kunnig servering och en trivsam ätmiljö. Högskolan och Måltidens hus är inrymda i det som var den svenska utställningspaviljongen vid världsutställningen i Sevilla 1992, och här finns även Sveriges mest välförsedda bibliotek över kokböcker – med allt och lite till. Det är alltså fullt logiskt att brygga whisky i Bergslagen.
Örebros hemliga recept
Örebro är inte bara hem för Sveriges nyaste tillskott på whiskymarknaden, utan även för en dryck som är en av de mest traditionella som finns i det här landet. Nämligen en mörk och skummande dryck som i juletid varje år ger världens alla läskgiganter en smäll på nosen. Julmust!
Knappt någon ingrediens är väl så självskriven på varenda julbord från norr till söder. Och all julmust som produceras kokas på samma essens, som kommer från anrika Roberts i Örebro. Receptet som ger julmusten dess alldeles speciella karaktär är en väl bevarad hemlighet som fortfarande befinner sig i familjen Roberts ägo. Men det är ingen hemlighet att alla försök att förändra eller vidareutveckla julmusten hittills har flugit ganska vingligt.
Något riktigt destilleri har dock inte funnits i Örebro på över hundra år. Det gamla kronobränneriet som var inhyst i nuvarande Hälls Konditori på andra sidan ån från slottet betraktat, lades ner 1885 efter gott och väl hundra års obruten drift. Vi hoppas givetvis att Bergslagens Destilleri har en liknande resa framför sig.
Whisky enligt ortodox eller fri tolkning
En del whiskykännare menar att omgivningen där whiskyn intas måste uppfylla vissa kriterier. Det kan röra sig om klassiska lädersoffor med fin proveniens. Det kan krävas måttbeställda bokhyllor med de rätta titlarna. Det kan krävas cigarrer av en viss kvalitet och ursprung. Många menar att en bra whisky måste vara rumstempererad, outspädd och oblandad så att inte smakbuketten störs i det minsta.
Respekt för det, men det är inte enda synsättet. Andra whiskyälskare förhåller sig friare och placerar sig gärna i en helt annan sorts miljö. De kan ta ett glas ute i bersån, i den obäddade sängen med en laptop i knät och ett spel från casinotopp på skärmen, eller rätt upp och ner vid köksbordet med grannen mittemot.
Alla sätt är bra utom de dåliga, och en ny whiskyproducent i Örebro är på inget sätt dåligt.