E-sport bara växer, och nu börjar det faktiskt bli en rimlig bransch att investera i…
När intresset för att spara i aktier är väckt brukar det inte ta särskilt lång tid innan man börjar leta efter nya intressanta marknader att investera i. På kort tid har e-sport blivit en marknad som lockar till investeringar i ett nytt segment. E-sport har sakta men säkert fått lite av ett erkännande som en gren inom idrotten och e-sportbolagen har vuxit fram. Det har också gjort att fler, både större och mindre investerare, har fått upp ögonen för marknaden.
E-sport och gamingaktier – en marknad som växer explosionsartat
Allt från kändisskap, prispengar och sponsorer till hur utomstående ser på sporten, har gjort att intresset för esport har ökat markant. Som exempelvis fotbollsintresserad följer du ditt favoritlag på sociala medier, köper matchställ eller åker till olika arenor för att se laget spela. De matcher du inte kan ta dig till strömmar du, och hundratusentals andra fans, vilket i sin tur har skapat otroliga möjligheter för olika företag att marknadsföra sig under sändningarna. Esport är inget undantag i det fallet. Event som exempelvis Dreamhack sänds både via traditionella tv-kanaler och streamingtjänster, och når stora mängder tittare världen över. Annonspriserna stiger i takt med att intresset för esport intensieras och i förlängningen ökar det intäkterna för företag som MTG, Twitch och YouTube. Att köpa aktier i de här företagen är ett sätt att investera i esport men det finns även andra vägar att gå.
Olika alternativ för investeringar i e-sport
Det finns en del andra alternativ för den som vill göra investeringar i esport. En del startar lag, andra ligor och en del väljer att gå in som sponsorer. Det kräver dock en hel del kapital och kunskap om de olika spelen. För att bygga upp det kapital som behövs kan du köpa utdelningsaktier med hög utdelning och skapa en pengamaskin som genererar en passiv inkomst. För gemene man är det troligen enklare att köpa aktier i bolag som bedriver hela eller delar av sin verksamhet inom e-sport. Än så länge finns det bara ett fåtal stora företag vars verksamhet enbart består av e-sport, men det finns många möjligheter att sätta ihop en aktieportfölj med traditionella börsnoterade bolag. Ett exempel på ett sådant företag är Modern Times Group (MTG) vars division MTGx står som ägare till varumärken som tidigare nämnda Dreamhack samt Electronic Sports League (ESL) och EsportsTV. Ett av de få renodlade e-sportbolagen som finns är brittiska Gfinity. Företaget producerar online- och offline-tävlingar med framgångsrika spelare. Företagets affärsmodell förväntas realisera framtida vinster genom att kombinera reklam, sponsorskap och tv-sändningar från esport-tävlingarna som de arrangerar. Bolaget uppger även att de planerar att skapa ett community dit utvecklare kan vända sig för att bli exponerade mot Gifintiys nischade kundstock. Bland uppstickarna på Stockholmsbörsen finns något så unikt som ett esportlag som är börsnoterat. I skrivande stund är, vad vi vet, Red Reserve Entertainment det enda börsnoterade esportbolaget i världen. Bolaget i sig består av ett antal lag som representerar de större esporterna, till exempel CS:GO och COD.
Kombination av e-sport och betting
Bland de intressanta bolagen finns även svenska G:loot, som är ett renodlat e-sportbolag och som väntas börsnotera sig någon gång under året. Företaget har utvecklat en vadslagningsklient för esport för att kunna plocka det bästa från två världar, e-sport och betting. G:loot ger vardagsspelaren möjlighet att, i mindre skala, spela datorspel om pengar något som bara professionella spelare har gjort tidigare. Utöver det har bolag som Leo Vegas och Mr. Green köpt upp bolag och har klara samarbetsavtal för att ligga i startgroparna när e-sportbetting växer.