Herrskornas Rolls Royce…
Oavsett om du är en riktig skofantast eller bara är allmänt modeintresserad så har du troligtvis hört talas om randsydda skor. Som du kan förstå så skiljer de sig en del från ett par vanliga limmade skor, men vad är det som gör dem unika egentligen?
I den här guiden går vi igenom vad randsydda skor är, hur man gör dem, hur de kom till och lite kort om skillnaden mellan randsytt och durksytt.
Hur gör man randsydda skor?
På en vanlig ”standard-sko” så limmar man som sagt fast ovanlädret (skons skinn helt enkelt) mot sulan (”Insole” på bilden nedan). På en randsydd sko å andra sidan så fästs först ovanlädret i bindsulan (”Sole” på bilden nedan) med klammrar. Därefter så sys den fast med en horisontell söm, vilket gör skon oerhört hållbar och tät. För att kunna göra detta så måste ovanlädret först vikas ned förbi innersulan, efter det så sätts klamrarna dit.
Hela den här processen är mycket komplicerad och tidskrävande, även om man gör detta med hjälp av speciella symaskiner. (mer om det längre ned) Därför är de allra flesta skorna limmade.
Men för att göra det hela lite mer komplicerat så finns det faktiskt två typer av sydda skor, så det räcker inte bara med att ha koll på limmat vs sytt, tyvärr.
Skillnaden mellan randsydd och durksydd
Ja det finns som sagt 2 typer av söm för högkvalitativa herrskor, durksydda skor och randsydda skor. Skillnaden mellan dem är att randsydda skor går ut på att man viker över en bit av skinnet, alltså ovansidan av skon och syr fast det i sulan med en horisontell. När man gör durksydda skor så kör man med en lite enklare metod och kör en söm rakt ovanifrån genom innersulan och ned i sulan.
Namnet ”Durksöm” kommer från det Tyska ordet -Durch- vilket betyder ”genom”. Ganska logiskt faktiskt.
Hur ser man skillnad på randsydda skor och durksydda skor?
En vanlig fråga är hur man kan skilja en randsydd sko från en durksydd sko i butiken, vilket kan vara jäkligt svårt. Men det finns ett knep som kan funka ibland.
Misstänker du att en sko är randsydd, så ska du titta inuti den. Finns det en söm i innersulan är den INTE randsydd utan durksydd. Det kan hända att det ligger en hel innersula i skon som döljer en eventuell söm under, då måste du lyfta den så långt fram i skon du kommer åt. Lyckas du lyfta den så bör du kunna se om det finns en söm där. Men lyft den inte bak vid hälen, för där finns sömmen ändå inte.
Dåligt limm ledde till ny teknik
Det lustiga med randsydda skor är att tekniken faktiskt kom till eftersom limmet förr i tiden var så kasst. Det gjorde att skomakare var tvungna att hitta på ett bättre sätt att få skon hållbar och tät, och vips så föddes den randsydda skon. Man hade ju kunnat tro att randsydda skor var originalet och att limmet kom senare, men icke.
Tekniken föddes på 1700-talet, men i slutet av 1800-talet så kom Charles Goodyear JR in i bilden och utvecklade en symaskin som klarade av att sy randsydda skor. Detta gjorde att man kunde producera dem betydligt lättare. Just därför heter randsydda skor ”Goodyear welt” på Engelska.
Vad kostar ett par randsydda skor?
Det här är en svår fråga att svara på, eftersom det beror helt och hållet på vilket märke du väljer. Vi har tidigare gjort ett reportage där vi besökte välkända Meermin Mallorca. Deras randsydda skor är väldigt prisvärda, och kan beställas direkt från deras hemsida. Meermins skor finns från ca 2500kr och uppåt.
Andra kända märken är Loake, Allen Edmonds och Crockett & Jones.
Video: ”Hur gör man randsydda skor?”
Här nedanför är en väldigt snygg video som visar precis hur det går till när ett par randsydda skor skapas för hand.
Sammanfattningvis
Gillar du kvalité så bör du definitivt investera i ett par randsydda skor. De lämpar sig extra bra i vårt nordiska väder då randen och sömmen gör att de tål vatten betydligt bättre än de relativt otäta ”standard-skorna”. Dessutom så håller de betydligt bättre än ett par limmade skor.