Hur klär man sig på galopp egentligen?…
Hästkapplöpning är ett anrikt och historiskt idrottsevenemang som lever kvar i nutid. Under antiken var idrott avsedd att underhålla och dessutom en industri.
Dåtidens romare besökte hästkapplöpningar på Cirkus Maximus. Där var de publik till en av dåtidens stora idrottsstjärnor Diocles som under sin karriär sägs ha kammat hem cirka 100 miljarder kronor i dagens penningvärde. Hästkapplöpningarna frekventerades av såväl rika som fattiga men en stark stjärnglans omgärdade Circus Maximus som var en av fåtal ställen man kunde se dåtidens kejsare live. Idag kan Circus Maximus antas ha ersatts av Royal Ascot som inte bara är Storbritanniens mest berömda hästkapplöpningsbana utan även den sociala kalenderns höjdpunkt och ett modeevent utan dess like.
I det här inlägget kikar vi på hur man bäst klär sig på hästkapplöpning.
Exklusivitetsfaktorn
Ridsporten har historiskt sett varit genomsyrad av glamour och elegans och lockat till sig adliga och jetsets från hela världen. Sporten och därtill hörande events har därmed länge ansetts vara relativt sluten och avskräckande att besöka för “vanligt folk”.
I takt med att samhället förändrats och digitalisering blivit ett självklart inslag i de flestas liv har detta ändrats. Idag har i vart fall de flesta svenska banor en blandad publik och den som inte har råd att åka hela vägen till Storbritannien kan enkelt streama viktiga events inom ridsporten och till och med betta på sporten för ökat deltagande.
I det senare avseendet kan ridsporten jämföras med casinovärlden som också länge varit omgärdad av en viss sluten exklusivitet på orter som Monte Carlo och Las Vegas men som blivit alltmer tillgänglig genom den uppsjö av alla digitala plattformar som möjliggör för vem som helst att få va med. Att exklusivitet fortfarande löper som en röd tråd inom hästkapplöpning vad gäller dresscode är dock en sak som är säker. Mer om det nedan!
Dresscode med kunglig glans
På svenska hästkapplöpningsbanor kan du i princip gå klädd som du vill. Om du däremot är ute efter the real deal och har för avsikt att besöka Royal Ascot, och då främst mingla i närheten av de kungliga sittplatserna, bör du följa en strikt dresscode.
Herrar måste enligt Royal Ascots egna riktlinjer bära grå, svart eller marinblå jackett och det senare måste omfatta väst och slips men absolut inte kravatt. Jacketten ska matchas med en svart eller grå hög hatt och svarta skor som ska bäras med strumpor.
Hatten måste tas av när man befinner sig på en restaurang på Royal Ascots område, en privat klubb, box och så vidare. Hatten får dessutom inte göra något väsen av sig och absolut inte innehålla prydnader som reflekterar bärarens personlighet – den ska vara svart och enkel.
Ledig stil
Utanför de kungliga områdena på Royal Ascot är dresscoden något mer rimlig och ledig. För att hedra kapplöpningsvärldens lyxiga historia kan det dock ändå vara värt att lägga ner lite extra krut på stilen.
Pågår eventet mitt i veckan bär de flesta på banorna jeans och t-shirts – man kan trots allt vara välklädd utan kostym. Rör det sig om ett större event och du vill klä upp dig något mer är ett par bekväma byxor av typen chinos eller hela och rena jeans med en snygg pikétröja alltid en hit.
Den som gillar en mer formell stil – hästkapplöpning handlar trots allt mycket om glitter och glamour – kan förslagsvis bära en kostym med button-down skjorta och glänsande finskor. På våren och sommaren kan du välja plagg i mer pastelliga färger och på höst och vinter djärvare färgtoner.
Ett avslutande tips är att alltid kontrollera hästkapplöningseventets klädregler i förhand på deras respektive webbsidor. Det är alltid bättre att få korrekt information direkt från källan, speciellt eftersom vissa banor är betydligt mer avslappnade än andra.