Skillnaden mellan Amerikanare, Engelsmän och Italienare…

Alla gör vi saker på olika sätt – vilket är sant för så gott som allt. Men i den här guiden tänkte vi inte gå in på skillnaden i hur Italienare, Amerikanare och Engelsmän tvättar bilen, eller hur de beställer kaffe, nej, här kommer vi fokusera på kostymer. Alltså skillnaden mellan Italienska, Engelska och Amerikanska kostymer.

Som du kan läsa om i våra 2 respektive guide: ”Engelskt herrmode” och ”Italienskt herrmode” så är det rätt tydliga skillnader mellan de olika länderna och de stilar som vuxit fram tack vare en mix av traditioner, kultur och väder. I den här guiden tänkte vi dock inte prata generellt om stilarna i ovan nämnda länder, utan specifikt om kostymer och kostymmode. Vi går på djupet och jämför dessa 3 olika typer av kostymer för att bena ut hur de skiljer sig i passform och stil, samt vilken typ som passar just dig bäst!

Mer historia än aktuella trender

I modern tid så är det dock inte alltid någon gigantisk skillnad mellan dessa 3 olika typer av kostymer. Det finns Amerikanska märken so producerar slimmade kostymer och det finns Italienska designers som gör kostymer med slappare passform. I dagsläget handlar det helt enkelt mer om trend, så beskrivningen nedan ska mer ses som en ”kostymens historia” och hur de olika kostymmodena växte fram än som en direkt sanning om alla kostymer man kan köpa i dagsläget.

Men nog om det, låt oss titta på skillnaderna mellan de 3 länderna!

Engelska kostymer

engelsk kostym olika typer av kostymer

Den Engelska kostymen är den mest formella av de 3 olika typerna och definieras av en tydlig struktur. Den har väldigt strukturerade axlar, till skillnad från den Italienska kostymen som har mer platta axlar. Tyget är ofta relativt stelt för att hålla en bra och strikt form.

Kavajen är ofta något längre jämfört med en Italiensk kostym eller en klassisk club blazer. Passformen är tight och med höga armhålor vilket ger den längre sidopartier än den Amerikanska kostymen med låga armhålor.

Byxorna har en hög midja och alltid dubbla pressveck. Dubbla pressveck är den där typen av veck som går från midjan ned mot låret. På bilden under ser du ett exempel på kostymbyxor med dubbla pressveck.

dubbla pressveck

3 Karakteristiska saker hos Engelska kostymer

  1. Strukturerade axlar med vaddering
  2. Styvt tyg för mer formell form
  3. Dubble pressveck på byxorna

Italienska kostymer

italiensk kostym olike typer av kostymer

Till skillnad från Engelska kostymer så är Italienska kostymer ofta i ett lättare och mjukare tyg. De har en smalare passform och byxorna är inte lika höga i midjan.

Som nämnt ovan så har Italienska (precis som Amerikanska) kostymer nästintill inga axelvaddar, utan satsar på en mjukare och mer följsam siluett. Tack vare den smalare passformen så har Italienska kostymer alltid en tydlig V-form, det vill säga smalare runt midjan och märkbart bredare uppåt axlarna.
Kavajens fickor är oftast utan överhängande tyg/lock, eller vad man nu vill kalla dem.

Italienska kostymbyxor är generellt sett något kortare än på Amerikanska och Engelska kostymer. På sin höjd handlar det om half break men oftast drar de mer åt no break eller quarter break.

3 Karakteristiska saker hos Italienska kostymer

  1. Tight och smal passform
  2. Ostrukturerade axlar
  3. Ofta mjuka och följsamma tyger

Amerikanska kostymer

amerikansk kostym olika typer av kostymer

Den Amerikanska kostymen kallas ofta för ”The Sack”. Man kan tro att namnet uppstod på grund av den slappa passformen. Men ordet ”Sack” kommer faktiskt från det franska ordet ”Sacque” vilket är tekniken med vilken man började sy Amerikanska kostymer på 1920-talet. Tekniken går ut på att man använder två raka paneler med tyg, en enkel och effektiv metod som passade 1920-talets galna massproduktion som handen i handsken.

Även om namnet ”The Sack” kommer ifrån ett Franskt ord för en syteknik så går det inte att blunda för att passformen är säckig och rak, väldigt olik den hos Italienska kostymer. Men det är som sagt 'by design', och inte för att Amerikanska män i början 1900-talet sket fullständigt i passform.

Kavajen har som bekant väldigt raka sidor och nästan ingen stoppning i axlarna, vilket ger den dessa raka och släta siluett. På baksidan så är de endast en slits och ärmarna slutar i ”fake-manschetter” som bara är 'for show'.

Byxorna är, precis som kavajen, anpassade efter 1920-talets massproduktion och saknar därför pressveck, för att förenkla produktionen och minska mängden tyg som krävdes.

3 Karakteristiska saker hos Amerikanska kostymer

  1. Rak och något slapp passform
  2. Inga axelvaddar
  3. Inga pressveck på byxorna

Olika typer av kostymer jämförda bredvid varandra

Här nedanför är en lång men tydlig infographic från det Amerikanska magasinet Realmenrealstyle. Den ställer upp och visar skillnaderna med dessa 3 olika typer av kostymer på ett väldigt tydligt sätt.

olika typer av kostymer

Vilken typ av kostym passar dig?

Italienska kostymer är de lättaste och mest slimmade av de 3, vilket gör att de passar män med en mindre kroppshydda väldigt bra.
Är du stor och kraftig så kan den Amerikanska kostymen sitta alldeles utmärkt.
Den Engelska kostymen är någon slags mitt emellan men är också den mest formella av de 3.

  • Italiensk kostym – passar dig som är lite mindre och smalare
  • Amerikansk kostym – passar dig som är kraftig och stor
  • Engelsk kostym – passar alla, men är mer formella tack vare snittet och materialet, så bär den vid rätt tillfällen

Sammanfattningsvis

Jämför man de 3 huvudsakliga kostym-stilarna så är det några skillnader som är uppenbara och tydliga, medan många andra detaljer är rätt triviala. Här nedanför är de mest karakteristiska dragen hos de 3 olika typerna av kostymer vi jämfört.

  1. Engelska kostymer är strukturerade och sydda i ett hårdare tyg, just för att hålla en formell form. De har strukturerade axlar vilket skapar en väldigt maskulin siluett
  2. Italienska kostymer är smala i passformen och sydda i relativt tunt och följsamt tyg. De har ostrukturerade axlar vilket tillsammans med den smala passformen skapar en tight och följsam siluett
  3. Amerikanska kostymer är slappa i passformen, saknar axelvaddar och saknar pressveck vilket skapar en slät och rak siluett

Där har du det, de huvudsakliga skillnaderna mellan Engelska, Italienska och Amerikanska kostymer!

Föregående artikel7 Moderna Stilmisstag Många Män Gör På Kontoret
Nästa artikel7 Ålandskryssnings-tips – Roliga Aktiviteter I Mariehamn
Allt från personlig utveckling till sköna sneakers är intressant! Kvalitetstid för mig är en kall, ljus, amerikansk öl i solen på en uteservering, gärna "i goda vänners lag" om man nu skall slänga in något klyschigt också.