Några tips som hjälper dig köpa din drömklocka…
Om du är sugen på en lyxig klocka med högt igenkänningsvärde så är andrahandsmarknaden alltid ett intressant alternativ. Du kan få en tidlös klassiker till en bråkdel av priset, och ofta i nära på perfekt skick. Men har du bestämt dig för att köpa begagnad klocka i stil med Rolex, Jaeger-LeCoultre, Omega eller Patek Phillipe så är det inte bara att gå in på Blocket och söka upp en rackare. Nej du kommer troligtvis att behöva leta runt en del för att hitta just den modell du söker, och när du väl hittar rätt så vill du så klart vara säker på att du gör ett bra köp, och inte lurad.
För att göra ditt köp enklare och tryggare så har vi därför sammanställt 4 saker du bör tänka på när du ska köpa begagnad klocka!
- Läs även: ”Business casual, en komplett stilguide!”
1: Säljaren
Att köpa en begagnad premiumklocka är mer likt att köpa en begagnad bil (på tal om det borde du kolla in vår guide till saker man ska tänka på när man köper begagnad bil) än en telefon eller jacka. Därför är det viktigt att vara selektiv när det gäller säljare. En rekommendation är därför att undvika eBay, Blocket och Tradera om du inte känner dig 100% säker på att personen är seriös och pålitlig.
Istället rekommenderar vi att hitta en pålitlig återförsäljare så som en butik eller en pantbank, eftersom dessa är högst beroende av att säkerställa klockans äkthet och skick innan de tar in den för försäljning.
2: Använd detaljerna för att bekräfta äktheten
Man brukar ju säga ”The devil's in the details”, och i det här fallet är det extra sant. När du hittat en modell du vill köpa så bör du lägga en del tid på att läsa på om den. Studera klockan och alla detaljerna riktig ingående för att sedan kunna jämföra eventuella exemplar du stöter på med hur klockan bör se ut. Så gott som alla klockor har små intrikata detaljer som kan användas för att avgöra äktheten, samt klockans skick.
3: Mekaniken
Ska du köpa en klocka för tiotusentals kronor så är det högst rimligt att be att få ta en titt inne i klockan. Här vill du titta på mekanikens skick för att se om den är väl omhändertagen och ordentligt rengjord. Du vill även se efter så att det inte finns några böjda eller på annat sätt skadade delar. Du vill så klart inte lägga en förmögenhet på en vacker klocka som inte funkar ordentligt.
4: Skicket
Det kanske säger sig självt att du bör vara noggrann med att studera klockans detaljer. Men det tåls ändå att nämnas.
Letar du till exempel efter en klocka med guldplättering så är det viktigt att komma ihåg att plätteringen med tiden kommer att nötas ut och bli grå eller grönaktig. Vill du ha en guldfärgad klocka med inte har råd med äkta guld så bör du bara köpa en i mycket gott skick, eftersom livslägden på sätt och vis är begränsad – så länge det inte är patinan du är ute efter så klart.
Titta även noga på glaset, kronan, armbandet och urtavlan om den innehåller några dekorativa detaljer. Ju mer som är slitet desto mindre bör du betala för klockan.
5: Priset
Slutligen så är det värt att plocka fram den gamla klassiska sägningen: ”Om det verkar för bra för att vara sant så är det troligtvis det”. När du ska köpa begagnad klocka och bestämt dig för en modell och en årgång du är intresserad av så bör du hitta någon form av snittpris. Priset bör inte skilja sig markant från säljare till säljare, vilket bör göra det lätt att hitta ett snittpris. Använd sedan det snittpriset när du letar efter en passande säljare. Om någon säljer samma årsmodell som många andra, men till ett mycket lägre pris så är det dags att bli misstänksam. Den här typen av föremål är som sagt relativt eftertraktade och priserna skiljer sig sällan märkbart från säljare till säljare. Så om någon sticker ut så är det troligtvis för bra för att vara sant.
Du kanske även är sugen på en ny klocka?
Klassiska klockor i all ära, men ibland vill man ju också ha en ny klocka till ett trevligt pris. Om det är intressant så bör du kolla in Klockia, de har ett väldigt brett utbud av herrklockor, i alla prisklasser faktiskt.
Glöm inte att hålla din klocka ren!
Oavsett om du köper en begagnad eller ny klocka så är det viktigt att hålla den ren, annars försämras livslängden, och den ser sjukt sunkig ut. Kolla in våra guide: ”Rengöra klocka – Så håller du din klocka ren och fräsch”. Där hittar du allt du behöver veta om hur du tar hand om din klocka.
Sammanfattningsvis
Att köpa begagnad klocka i kategorin premium är ofta en anmärkningsvärd investering – det är inget man gör på lunchen precis. När du försöker hitta den där perfekta klockan till din samling så är det extremt viktigt att vara noga med detaljerna, kontrollera skicket och kanske framförallt vara noga med att välja rätt säljare. För det sista du vill är att känna dig lurad när du lagt ut tiotusentals kronor på din drömklocka.
Här är 5 saker du bör tänka på när du ska köpa begagnad klocka:
- Säljaren – Undvik allmänna köp-och-sälj-plattoformar som ebay och tradera om du inte är 100% säker på att säljaren är seriös. Välj hellre en certifierad återförsäljare.
- Detaljer – Läs på om den modell du är intresserad av. Ta reda på vilka intrikata detaljer som bäst avslöjar om klockan är äkta eller ej, samt vilket skick den är i.
- Mekanik – Be om att få titta inne i klockan. Här vill du se så att den är väl omhändertagen och rengjord, och att inga delar är skadade.
- Skicket – Det säger sig själv kanske, men studera klockans allmänna skick noga. Tänk på att guldplättering slits ut med tiden, så vill du ha en plätterad klocka så bör du välja en i extremt gott skick för att maximera livslängden
- Priset – Ta reda på vad snittpriset för modellen du är intresserad av ligger på. Om priset verkar för bra för att vara sant, ja då är hela affären också det.
Förhoppningsvis kommer våra 5 tips kunna hjälpa dig göra en riktigt bra affär!