Reser du mycket så kan en GMT-klocka vara din nya bästa vän…
En GMT-klocka är ett väldigt praktiskt redskap om du reser mycket eller av någon annan anledning behöver hålla koll på tiden i mer än en tidszon samtidigt. Det är nämligen det som är hela idén med den här typen av klocka.
Om du inte är klockintresserad så kanske du aldrig riktigt tänkt på varför vissa klockor är så sjukt fullspäckade med information. Ibland ser man ju klockor med en stor vridbar ring runt hela boetten (själva klockhuset) med markörer för dygnets 24 timmar. Behövs de verkligen? Vad fyller de för funktion kan man undra?
Faktum är att den där vridbara ringen är rätt så praktisk, och funktionen i sig heter världstidskomplikation, eller i folkmun GMT-funktion. Det är den ringen, tillsammans med en extra visare, som gör klockan till en GMT-klocka.
I den här guiden förklarar vi hur man läser av en GMT-klocka, och hur en sådan klocka fungerar. Vi tittar även på 3 välkända modeller samt nämner några korta ord om historien bakom GMT-klockan.
GMT-klockans ursprung
1884 infördes Greenwich Mean Time, vilket var den nya ”standardtiden” som alla andra tidszoner skulle jämföras mot. Greenwhich Mean Time förkortas GMT. Därav klocktypens namn.
För många årtionden sedan så hade inte våra piloter samma typ av avancerade utrustning som hjälpte dem hålla koll på allt, en sak de hade problem med att hålla koll på var GMT, alltså vad standardtiden var, oavsett var de själva befann sig på jorden. Detta var kritiskt ur ett kommunikationsperspektiv.
När man insåg detta så tog flygbolaget Pan-am kontakt med Rolex och bad dem lösa problemet med att piloter behövde kunna se två olika tidszoner samtidigt på sina armbandsur, annars skulle det bli kaos uppe i luften.
1955 kom Rolex med lösningen på problemet, GMT Master. Klockan fungerade precis som de gör än idag, en 24-timmarsvisare tillsammans med den vridbara ringen gjorde att man kunde hålla koll på två olika tidszoner samtidigt.
Uttrycket GMT-klocka används fortfarande, även om konceptet GMT har ersatts av UTC (Universal Time Coordinated).
Blanda inte ihop en GMT-klocka med en dykarklocka
Även dykarklockor, t.ex. den klassiska Rolex Submariner, har en vridbar ring. Men dessa två ringar fungerar helt olika, och bara för ett en klocka har en vridbar ring så är den inte automatiskt en dykarklocka, eller en GMT-klocka för den delen.
Läs mer andra sorters klockor i vår guide: ”Olika typer av klockor!”.
Delarna som gör en GMT-klocka unik
En GMT-klocka kan se väldigt komplicerad ut vid första ögonkastet, men de är simplare än man tror. Det som skiljer en GMT-klocka från en vanlig klocka är den vridbara infattningen (24-timmarsringen) och 24-timmarsvisaren som oftast är i en kontrasterande färg. Utöver dessa så är allt som vanligt.
24-timmarsvisaren
24-timmarsvisaren kallas även GMT-visaren eller världstidsvisaren och den funkar precis som det låter, den tar ett varv runt urtavlan per dygn. Visaren är ofta röd eller blå, eller någon annan färg som tydligt skiljer sig från de vanliga minut- och timvisarna.
Den vridbara ringen/infattningen
Ringen som du vrider på är så gott som alltid delad i två färger, den ena representerar natt och den andra dag. Två vanliga färger är röd och blå, där röd är dag och blå är natt. På ringen finns alla dygnets 24 timmar representerade, och kl 00:00 är alltid i form av en pil av något slag. Det är med hjälp av denna pil som du ställer in klockan att visa tiden i en annan tidszon.
Ringen och visaren ihop
Tillsammans så utgör den vridbara ringen och 24-timmarsvisaren hela världstidskomplikationen, alltså GMT-funktionen. 24-timmarsvisaren visar vad klockan är i en 24-timmarsskala med hjälp av den vridbara ringen. Ringens två färger gör det även tydligt om det är dag är kväll/natt i tidszonen du vill ha koll på.
Hur läser man av en GMT-klocka?
På bilden nedanför så är GMT-visaren, alltså den visare som endast tar ett varv runt urtavlan per 24h, röd med en vit spets. Den vridbara infattningen är blå och röd med en vit pil vid kl 00:00
Så länge världstids-infattningen, alltså den vridbara ringen, är inställd så att den vita pilen pekar på kl 12 (som den gör på bilden nedanför) så visar GMT-visaren exakt samma tid som de vanliga minut- och timvisarna. Detta kan du tydligt se på bilden. De vanliga visarna visar 20:20 och GMT-visaren pekar strax mellan 20 och pricken som representerar 21 på världstids-ringens blå sektion, alltså tjugo minuter över åtta på kvällen.
Om man vill att klockan ska visa tiden i en annan tidszon så vrider man helt enkelt bara på ringen lika många ”klick” som tidzonen du vill veta tiden för är i förhållande till din nuvarande tid. Är du i Sverige och vill veta vad klockan är i New York så vrider du alltså ringen 6 timmar bakåt (medsols), eftersom New York ligger i en tidszon som är 6 timmar efter Sverige. Den röda visaren på klockan ovanför skulle då alltså visa på 14:20, 6 timmar efter vad de vanliga tim- och minutvisarna pekar på. Vill du istället veta vad klockan är i Helsingfors så vrider du ringen 1 timme framåt (motsols), vilket skulle göra att den röda visaren pekar mellan 21 och 22, eftersom klockan där är 21:20.
Hur fungerar en GMT-klocka?
Det som gör att du kan se vad klockan är i två olika tidszoner samtidigt är alltså 24-timmarsvisaren i kombination med den vridbara ringen. Klockan är på inget sätt automatisk och den känner självklart inte av var i världen du befinner och rättar tiden därefter. I grund och botten är det en väldigt simpel funktion, men en som funkar väldigt bra och enligt många gör klockan riktigt snygg.
Några välkända GMT-klockor
Här nedanför är 3 välkända GMT-klockor.
Rolex GMT Master II
Rolex GMT Master II lanserades 1982 då den uppgraderades från originalversionen GMT Master som släpptes 1955. Skillnaden mellan ettan och tvåan är att man i GMT Master II kan ställa in 24-timmarsvisaren separat från tim- och minutvisarna. Den här versionen i svart och blått kallas i dagligt tal för ”Batman”.
Rolex GMT Master II har en boett på 40mm, den är vattentät upp till 100 meter, är automatisk och har en energireserv på upp till 70 timmar.
Tudor Black Bay GMT
På det stora klock-eventet Baselworld 2018 visade Tudor upp sin nya version av den älskade dykarklockan Black Bay, Black Bay GMT.
Tudor Black Bay GMT har en boett på 41mm, den är vattentät upp till 200 meter, är automatisk och har en energireserv på upp till 70 timmar.
Tudor GMT är ett riktigt bra, och prisvärt alternativ till Rolex GMT Master II i rött och blått, även kallad ”Pepsi”.
Omega Seamaster Planet Ocean 600m GMT
Anrika Omega lanserade 2005 sin Planet Ocean-serie, och i den finns deras 600m GMT-modell.
Omega Seamaster Planet Ocea 600m GMT har en boett på 43,5mm, den är vattentät upp till 600 meter, är automatisk och har en energireserv på upp till 60 timmar.
Ute efter en ny klocka?
Är du ute efter en ny snygg klocka som matchar din stil och din garderob? Kolla då in Klockia. De har ett brett utbud klockor, snabba leveranser och riktigt bra kundservice.
Sammanfattningsvis
En GMT-klocka är en typ av klocka som tack vare en extra 24-timmarsvisare och en vridbar ring med markörer för dygnets 24 timmar kan visa tiden för två olika tidszoner samtidigt. 24-timmarsvisaren och den vridbara ringen visar en tid, medan de klassiska tim- och minutvisarna visar en annan tid.
För att veta vad klockan är där du är nu så tittar du alltså bara på de vanliga visarna. För att veta vad klockan är i en annan tidszon så flyttar du den vita pilen på den vridbara ringen lika många steg framåt eller bakåt som tidszonen är i förhållande till din nuvarande tidszon, sedan läser du bara av tiden genom att se vad 24-timmarsvisaren pekar mot på den vridbara ringen.