Arbetarklassens stapelvara blev high fashion…
Man brukar ju säga att ”kärt barn har många namn” och om det stämmer så är den klassiska kepsen vi i dagligt tal kallar 'gubbkeps' definitivt älskad. Jag menar, här är några av namnen folk använder:
- Gubbkeps
- Engelsk keps
- Peaky blinders-keps (ett väldigt nytt namn)
- News boy cap
- Baker boys-keps
- Tweedkeps
- Flat cap
Med så många namn så råder det så klart lite delade meningar om vad som egentligen klassas som en ”gubbkeps”. Därför har vi tagit fram den här guiden där vi kommer gå igenom vad en gubbkeps är, hur den uppstod samt hur du matchar den med andra plagg och accessoarer för att få till en så snygg outfit som möjligt.
Är du sugen på att komplettera din garderob med en gubbkeps så kan vi varmt rekommendera Care of Carl, där hittar du allt du kan tänkas behöva när det gäller klassiskt herrmode.
Vad är en gubbkeps?
Innan vi går in på detaljer, som hur man matchar den snyggast, eller gubbkepsens historia, så bör vi etablera lite grundläggande kunskap först, vad är en gubbkeps egentligen?
Den typ av huvudbonad som vi pratar om i den här guiden är den du ser på bilden ovanför, men också den du ser på bilden nedanför. Det kan låta förvirrande, men det är för att ett par olika modeller av keps faller under samma generella namn.
I grund och botten handlar det om en keps i ull med rak eller platt (ibland något välvd) skärm och där ovandelen fästs i skärmen, antingen med en knapp eller fastsydd.
Kepsen kan vara helt slät och rak (som bilden nedanför), eller med pösiga sidor (som bilden högst upp i guiden), eller något där emellan. Oavsett vilket så klassas de alla som gubbkepsar.
Gubbkepsens historia
Gubbkepsen är i sann bemärkelse ett anrikt plagg. Den uppstod faktiskt som produkten av ett girigt stimulanspaket på 1600-talet, jag vet, det låter sjukt.
På 1600-talet ville den Brittiska regeringen stimulera ullkonsumtionen och hittade därför på en ny lag (rimligt…). Lagen sa att alla icke adliga män måste bära en huvudbonad i ull på söndagar och helgdagar, annars skulle de åka på böter.
En väldigt genomskinlig och rätt pissig lag måste jag säga, men de var helt enkelt inte så smarta på den tiden.
Den nya lagen ledde, som regeringen hade hoppats på, till att man började massproducera enkla huvudbonader i ull. Att det blev just den modellen som vi idag kallar gubbkeps beror nog mest på en slump, men så kom den i alla fall till.
Gubbkepsen har sedan dess alltid varit starkt förknippad med arbetarklassen, även om de mer välbärgade och adliga också burit den mer eller mindre sedan 1600-talet. På den välkända bilden nedanför ser vi ett gäng arbetare i början av 1900-talet, så gott som alla iklädda en gubbkeps.
Hur matchar man en gubbkeps snyggast? 5 Stiltips!
Här är våra 5 bästa stiltips för hur du får till en så snygg outfit som möjligt med hjälp av din gubbkeps.
1: Färgmatcha!
Färgmatchning är alltid lika viktigt, oavsett om det handlar om en accessoar eller att välja rätt slips till din skjorta.
Gubbkepsar är generellt sett grå, bruna, beiga eller i något klassisk ”tweed-mönster”. Detta innebär att de så gott som alltid är i någon av de neutrala färgerna, vilket i sin tur gör att de är enkla att matcha med andra färger.
2: Se till så mönstret inte matchar helt
Bär du en gubbkeps i tweed till en kavaj i tweed så är det viktigt att mönstrena skiljer sig tillräckligt mycket från varandra. Att bära två plagg med allt för lika mönster ser nämligen oftast väldigt konstigt ut.
3: Välj rätt typ för din stil
Eftersom typen ”gubbkeps” innefattar ett flertal olika stilar på keps, alla väldigt lika men med små skillnader, så är det viktigt att välja rätt typ för just din stil, annars kan det få din outfit att se ”ihopslängd ut” istället för genomtänkt.
Den mer pösiga varianten av gubbkepsen, den som vissa skulle kalla för ”news boy cap”, är mindre dressad än en klassisk ”flat cap”, förutsatt att din ”flat cap” är i ull eller tweed och att den är i en lågmäld färgton.
Detta innebär att du vill välja rätt typ av gubbkeps efter din stil. På bilden nedanför ser vi en av varje typ, där den pösiga matchats med en mer ledig stil och den platta och raka matchats med en dressad stil. Båda riktigt snygga, men som sagt ganska olika.
4: Bär den aldrig någonsin baklänges
Det kanske säger sig självt, men gör det för guds skull inte! Samuel L Jackson kanske såg coolt ut på 90-talet, men det var då det, och som vi alla minns så såg alla förjävliga ut på 90-talet.
5: Knäpp aldrig upp en gubbkeps
Oftast är den här typen av kepsar fastsydda i skärmen, men om kepsen du bär har en fungerande knapp så ska du aldrig bära den uppknäppt, detta eftersom det får din din huvudbonad att se väldigt feminin ut.
Vart kan man köpa gubbkepsar?
Är du ute efter att förädla accessoarhyllan med en gubbkeps? Då rekommenderar jag dig att kolla in Manbutiken.se, de har ett brett utbud av olika typer av accessoarer för män, däribland ett bra sortiment gubbkepsar.
Sammanfattningsvis
Gubbkepsen kom till då man i 1600-talets England ville öka konsumtionen av ull. Man hittade därför på en ny lag som tvingade alla icke adliga män att bära en huvudbonad av ull på söndagar och helgdagar. Denna idiotiska lag ledde till födelsen av gubbkepsen som sedan dess varit standard bland arbetarklassen i den Engelskspråkiga världen.
Gubbkepsen bärs primärt på höst, vinter och vår, eftersom den är relativt varm.
När du ska matcha en gubbkeps med resten av din outfit så vill du tänka på följande 5 saker för att det ska bli så snyggt som möjligt:
- Färgmatcha!
- Bär du en mönstrad keps så får inte mönstret vara det samma i keps och kavaj/jacka
- Välj rätt typ av gubbkeps för din stil, den pösiga kepsen är mer vardaglig än den släta och raka
- Bär den aldrig någonsin baklänges!
- Knäpp aldrig upp din gubbkeps
Där har du det, allt du behöver veta om hur man bär en gubbkeps så snyggt som möjligt, samt lite kuriosa kring historien om kepsen.
Vill du nu köpa en gubbkeps så rekommenderar vi Care of Carl, de är stora på allt inom herrmode, särskilt klassiskt sådant.