Undvik detta när du är gäst på en begravning…
Att gå på en begravning idag skiljer sig en hel del från hur det gick till förr i världen. Då fanns det väldigt många måsten, och nåde den som inte följde reglerna och gjorde som man skulle göra.
Numera har dessa krav och oskrivna lagar lättats upp och det är inte lika stor risk att du som är gäst på en begravning gör bort dig.
Den som ordnar med en begravning idag kan alltså ta sig avsevärt större friheter. Det måste inte vara mörkt och dystert. Man behöver inte läsa samma texter eller sjunga samma psalmer som man gjort sedan urminnes tider.
Men fortfarande finns det en del att tänka på, när det gäller vett och etikett vid en begravningsceremoni. Framför allt är det en del saker du aldrig ska göra på en begravning.
1: Sätt dig inte var som helst
Om du t.ex. är ytligt bekant med den avlidne, stövla inte fram till de främsta bänkraderna i kyrkan (eller kapellet) och sätt dig. Du är inte på bio. Det finns vissa regler för hur begravningsgäster ska sitta. Så avvakta lite tills du vet vad som gäller. T.ex. så sitter de närmast anhöriga i regel allra längst fram och i de högra bänkraderna. Vänner och bekanta placerar sig på vänster sida. Men det finns undantag – därav rådet att avvakta en stund innan du sätter dig. Det finns tillfällen där de anhöriga sitter till vänster. Övriga släktmedlemmar sitter i raderna bakom de närmast anhöriga.
Begravningen kan ju också hållas utomhus – vid en sjö eller ute i skogen. Då finns inga bänkrader till din hjälp. Om du verkligen inte vet var du ska sätta dig så följ med strömmen. Eller – fråga!
2: Undvik klyschor när du beklagar sorgen
Hur ska jag egentligen bete mig när jag träffar de sörjande? Vi har väl alla haft den där känslan av klumpig tafatthet och hjälplöshet när vi ska framföra våra kondoleanser.
Så låt det bli klumpigt. Leta inte efter ”de rätta” sakerna att säga, för det finns inga. De sörjande uppskattar din medkänsla – inte de ord som kommer ut ur din mun. Och framförallt bör du inte kasta ur dig gamla klyschiga uttryck som ”det finns en anledning bakom allt som händer”, ”jag vet hur det känns” (nej, det gör du inte) eller ”jag beklagar sorgen”
Fenix Begravning har tagit fram en guide med tips på hur man beklagar sorgen. Där kan du som är osäker få fler tips. Ska du beklaga något så är det snarare den förlust som de sörjande drabbats av. Och kommer du inte på något alls att säga, så ge personen en kram. Det är dock inte alltid önskat – så var lite lyhörd där.
3: Klä dig inte i shorts eller kort kjol
Klädkoden är långt ifrån lika strikt i vår tid som den var förr. Men det innebär inte att du kan dra på dig dina skrikiga bermudas eller, om du är kvinna, en kortkort kjol och gå till begravningen barbent och med en t-shirt. Du ska bära rätt klädsel vid begravningen.
Diskret är ordet. Inga kepsar eller kläder med tryck, kvinnor bör inte bära utmanande, urringade kläder eller stora smycken.
Vi upplever just nu den häftigaste värmeböljan i mannaminne, och kanske känns det olidligt att ta på sig skjorta och kostym i värmen. Men fundera inte en sekund på om du ska bära kostym – bara gör det. Fungera även noggrant om du ska bära vit eller svart slips på begravningen.
Fast det finns undantag. Kanske vill de anhöriga att ni ska bära glada färger, kanske kräver religionen en viss klädsel. Följ då de anhörigas råd.
4: Dela inte med dig av begravningen på sociala medier
Först av allt: stäng av ljudet på din telefon innan du sätter dig.. Du vill inte få allas (irriterade) blickar på dig för att din telefon plötsligt börjar ringa eller du får en notifikation om mail eller sms. Eller ännu bättre, stäng av telefonen helt och hållet.
Du ska nämligen inte sitta och pilla med telefonen på en begravning. Ditt fokus bör vara på ceremonin och inte på att fotografera och lägga ut på Twitter, Facebook eller Instagram. Inte ens om du kan göra det utan att störa ordningen – ingen av de anhöriga vill upptäcka att de finns på sociala medier.
Undantaget är om de anhöriga bett dig att dokumentera ceremonin. Och vill du fotografera för egen räkning, så ta inte kort på personer som inte vill (eller vet om) det. Blommor och kista kan du fotografera efter begravningsakten, när alla gått ut.
5: Kom inte för sent eller tomhänt
Se till att du anländer till platsen för ceremonin i god tid. 15-20 minuter före utsatt tid torde vara lagom. Vet du att det kommer många gäster på begravningen är det kanske lämpligare att vara där en halvtimme i förväg. Och kanske ännu tidigare om du har med dig blommor eller en krans, som ska ligga framme vid kistan.
Naturligtvis kan saker inträffa, och du blir sen utan egen förskyllan. Om det händer så gå in till ceremonin så diskret och tyst som möjligt, och ta en plats längre bak – även om du skulle vara släkt med den avlidne. Men det är ändå inte en totalkatastrof om du kommer lite sent. De närstående har trots allt annat att tänka på än att grubbla över din sena ankomst.
Tänk också på att det anses som god sed att ta med sig en liten handblomma till begravningen. Och kanske vill du också hedra den bortgångne med en krans, som du beställer i god tid och får levererad hem eller till begravningsceremonin. Du kan beställa begravningsblommor hos exempelvis Euroflorist, och få dem hemskickade till dig.
Sammanfattningsvis – Använd ditt sunda förnuft
Inget av allt det här är egentligen så märkvärdigt eller konstigt. Och allt handlar om vanligt bondförnuft. Gör vad som känns rätt, och är du förvirrad eller osäker över något inför begravningen, så tveka inte att fråga. Första gången man går som gäst på en begravning är det naturligt att känna sig lite vilsen. Och du är garanterat inte ensam om det.