Klädernas 'Hans Majestät'…
Det är inte ofta man har frack på sig, tråkigt nog. Men när det väl vankas frack, ja då är det dags att bli taggad, för det är något speciellt med att bära det här högtidliga plagget.
I den här artikeln går vi igenom allt du behöver veta om fracken, alla accessoarer som hör till, och även lite grundläggande historia om fracken.
Kort om frackens historia
Fracken föddes i Storbritannien under andra halva av 1700-talet, och blev snabbt en del av dåtidens modeklädsel.
Till en början var fracken ett plagg del ryttare, vilket är ganska logiskt om man tittar på den långa kluvna ”stjärtfenan” och hur högt upp knapparna sitter på framsidan. Allt för att göra den bekväm när man sitter till häst.
Från början var faktiskt fracken ett relativt färgglatt platt, oftast i brun, blå eller grön, dock aldrig svart, som i dagsläget är den klart dominerande färgen.
1838 beslutade man på Uppsala universitet att studenterna vid doktorspromotionerna skulle bära frack som högtidsdräkt – och vips så blev den det officiella plagget vid högtider inom studentkulturen.
Sedan dess har fracken kommit att bli det mest högtidliga av alla plagg, speciellt efter smokingens introduktion i början av 1900-talet, då fracken petades upp ett snäpp på högtidlighetslistan.
Kolla även in vår artikel om kavajens historia – där touchar vi lite snabbt även på fracken.
När bär man frack?
Generellt sett så bärs frack nästan uteslutande vid akademiska högtidstillfällen, bröllop och begravning.
Tidigare har den även burits av serveringspersonal relativt ofta, detta sker dock numera endast vid extraordinära tillfällen.
4 Klassiska tillfällen då man bär frack:
- Bal
- Studentfest
- Promovering (akademisk ceremoni)
- Bröllop
Vad har man för accessoarer till frack?
Börjar vi uppifrån så hör cylinderhatt till den rekommenderade huvudbonaden om man känner för en sådan. Denna bör dock enligt traditionen inte bäras inomhus, en regel som man dock inte tar allt för hårt på nu för tiden.
Runt halsen hittar vi den klassiska vita flugan.
Lite längre ned hittar vid en vit bröstnäsduk. Bör man medaljer till sin frack så skippar man dock bröstnäsduken, ”enough is enough” liksom, som rektorn vid Uppsala universitet så välkänt sa år 1838 efter att han bestämt att frack skulle bäras vid doktorspromotionerna.
Vi fortsätter och kommer till de stärkta manschetterna där man så klart vill ha ett par snygga manschettknappar, gärna med familjevapnet eller sina initialer.
på händerna kan man ibland finna ett par vita handskar,
Runt midjan hittar vi självklart den vita västen (om du inte ska på begravning, då bärs svart väst) Men nu kanske du tänker, ”men gördeln då?”, ja den lämnar vi hemma. För till frack har man ingen gördel, den bärs nämligen uteslutande till smokingen.
Under midjan hittar vi skorna, dessa ska enligt traditionen vara svarta oxfordskor, gärna lackade, men vanliga svarta går också bra.
Inom studentkretsar så bär man ibland också vad man kallar frackband, ett band som visar vilken fakultetsförening man tillhör. Lite som Gryffindor och Slytherin i Harry Potter.
Vad ska man tänka på när man ska ha frack?
Till att börja med så ska man vara jäkligt taggad, eftersom det är rätt så sällan man blir buden på en tillställning där mm bör frack. Jag hoppas alla får chansen någon gång i sitt liv, för det är lite speciellt att ha frack.
Utöver att vara uppspelt så är det inte så mycket att tänka på, utöver listan med ”godkända” accessoarer ovanför.
Vart kan man köpa en frack?
Ska du på bal på slottet? Eller vankas det kanske promoveringsfest i blå hallen? Oavsett varför du behöver ha en frack så hittar du alla möjliga sorters frackar och accessoarer till frack hos fracklagret.se.
Sammanfattningsvis
Ska du på fest där det krävs frack så ska du vara jäkligt nöjd, för få saker får en att känna sig så ståtlig som att bära frack!