Låt oss lära oss lite mer om 'Livets vatten'…
Visste du att Akvavit bara tillverkas i Sverige, Danmark och Norge? Det är liksom vår egen lilla dryck, som Fransmännen har sin Champagne och en allmän vinkultur har vi vår Akvavit. Så man kan ju enkelt argumentera för att det är ren och skär allmänbildning att veta det allra viktigaste om denna dryck. För om inte vi vet något om den, och om inte vi dricker den, ja då kommer den att dö ut, och med den så dör lite av vårt Nordiska kulturarv – och det vore ju riktigt riktigt pissigt!
För att dra vårt strå till stacken i arbetet med att bevara denna härliga dryck så vill vi hjälpa dig bli mer allmänbildad, genom att enkelt och tydligt servera dig med allt du behöver veta om Akvavit!
Vad är Akvavit?
Namnet ”Akvavit” kommer ifrån det Latinska ordet aqua vitae, som betyder ”Livets vatten”, romantiskt va? Men det är inte bara den där specifika flaskan som heter ”Skåne Akvavit” som är Akvavit, nej allt brännvin som kryddas med antingen dill eller kummin får kallas Akvavit. Det är därför en väldigt mångsidig dryck, man kan säga att det är som en regnbåge av olika drycker faktiskt. För skillnaden mellan en Akvavit kryddad med kummin och fänkål och en som kryddas med mängder med dill (som Aalborg Dild) är enorm, större än skillnaden mellan en whisky och en cognac faktiskt.
Akvavit är alltså brännvin som kryddats med antingen dill eller kummin. Brännvin som inte innehåller någon av dessa kryddor får enligt diverse EU-lagar faktiskt inte kallas för Akvavit.
Det finns dock många som kallar sitt kryddade brännvin för Aquavit eller Aqvavit, vilket funkar rent EU-lagmässigt.
Akvavitens historia
Den Svenska Akvaviten är faktiskt äldre än whiskyn, ja det är sant. Det finns dokumenterat att man så tidigt som År 1482 brände kryddat brännvin i Sverige, medan den första skriftliga dokumentationen på att man tillverkade whisky är i från 1495.
På den här tiden så tillverkade man Akvavit genom att destillera importerat vin. Men den här metoden var så klart jäkligt dyr, och man sökte med ljus och lykta efter ett mer prisvärt sätt att tillverka detta livets vatten på. Till slut så lärde man sig göra brännvin på spannmål istället, och vips så kunde man ta hem hela produktionen, från skörd till ett glas Akvavit till sin sill.
Vill du läsa mer om Akvavitens historia så kan du läsa om det Svenskvodka.se, de har en utförlig guide till kryddat brännvin.
Skillnaden mellan Svensk, Norsk och Dansk Akvavit
Akvavit tillverkas som sagt i Sverige, Norge och Danmark. Men inom denna lilla skara så finns två väldigt distinkta stilar.
Dansk Akvavit
Den Danska akvaviten är den som du troligtvis druckit mest av. Antingen till jul, påsk och midsommar, eller på en solig uteservering i Nyhavn när du äter ditt smörrebrö. Den är oftast väldigt frisk i både smak och doft.
Danska Aalborg Taffel Akvavit som introducerades 1846 sägs vara den första moderna Akvaviten. Den var nämligen den första som destillerades med en ny metod som minimerade finkeloljor i spriten, vilket gav en renare smak.
Norsk Akvavit
Det som gör Norsk Akvavit annorlunda från Dansk är att den lagras på ekfat, specifikt sherryfat.
En annan unik Norsk företeelse är så kallas ”linjeakvavit”, vilket är Akvavit som lagrats på sherryfat ombord på fartyg i flera månader. Ett bra exempel på detta är ”Lysholms Linie” som passerar ekvatorn två gånger under sin lagringstid ombord på utvalda lastfartyg. På varje flaskas etikett kan man se vilket fartyg som den fraktats på, lite härlig kuriosa.
Svensk Akvavit
Som vanligt så kör vi i Sverige en slags hybrid, här tillverkar vi Akvavit både enligt Dansk och Norsk metod. Vi gillar helt enkelt att vara mångsidiga.
Hur bör man dricka Akvavit?
I Sverige shottar vi så gott som alltid vår Akvavit, vilket inte gör den rättvisa. Vi sväljer bara ned den och försöker sedan omedelbart ”skriva över” smaken med en tugga sill, allt för att dölja den. Så ska man inte dricka den.
Nej du bör dricka en Norsk Akvavit rumstempererad i en Cognacskupa. Dansk och icke ekfatslagrad Svensk Akvavit kan du dricka iskall, men du bör fortfarande smutta på den, annars missar du ju smaken och känslan.
Eller så gör du cocktails på den
Ja det går också! Cocktails på Akvavit är faktiskt oerhört populärt i New York och Tel Aviv (av alla ställen). Den fantastiska Systema Nature är ett bra exempel på en cocktail med Akvavit som huvudingrediens. Alternativt så gör du bara en Akvavit + tonic, alltså som en GT fast med Akvavit istället för gin.
Sammanfattningsvis
Det är bara i Norden man gör Akvavit, så om vi slutar uppskatta den här drycken så kommer den att dö ut, och om 100 år kommer den vara bortglömd – och då går det inte att få tillbaka vårt kära livsvatten.
Så var lite Nordisk patriot och drick Akvavit, även om det bara blir på Midsommar, Jul och Påsk så är det tillräckligt för att hålla den härliga drycken vid liv.