Pulled beef – Chili style
Hösten närmar sig med stormsteg och vad passar bättre än att ägna sig åt långkok när mörkret kryper på?
Många tror att rätter som 'Pulled beef' och 'Texas chili' är extremt svårt att tillaga. Men i själva verket är det otroligt enkelt. Allt man behöver är egentligen en massa timmar över 🙂 Och en ugnstålig gryta!
Här följer ett pulled beef recept på en ofantligt god 'Pulled beef – chili style'!
Detta behöver du för att komma igång!
- 750 gram högrev
- 2 st färsk chipotlechili alt. 1msk chipotlepulver
- 1 st röd chilifrukt
- 2 msk soja (japansk)
- 1 msk spiskummin
- 5 st vitlöksklyftor
- 1 tsk malen koriander
- 1 msk salt
- 1 msk svartpeppar, grovmalen
- 4 msk tomatpuré
- 1 st gul lök
- 2 dl Coca cola ej light
- 2 dl Öl
- 1/2 dl rökig whisky tex Laphroaig 10 årig (Detta kan uteslutas helt)
Egna pommes
- 1 kg potatis, fast sort
- Olivolja
- Flingsalt
Rekommenderade tillbehör
- 4 st frallor, källarfranska/ciabatta eller dyl.
- Mixsallad, tomat, romansallad, lök, etc.
- Guacamole
- Cremes fraiche-dressing (vitlök, örter eller vad du föredrar)
- Jalapënos
- Majonnäs
- Ketchup
- Det silade lökhacket
Så här tillagar du pulled beef!
- Sätt ugnen på 125 grader. Om du använder färsk chipotle, blötlägg den i hett vatten i ca 20 minuter. Ta sen upp och finhacka. Finhacka även den färska chilin.
- Blanda ihop alla torra kryddor med chili, chipotlechili, tomatpuré och soja. Skala och pressa i vitlöksklyftorna i blandningen. Smörj in köttet noga med kryddblandningen.
- Skala och grovhacka den gula löken.
- Lägg ned köttet och löken i sin gryta. Häll över Coca-Cola, öl och eventuellt whisky och sätt på locket.
- Ställ in köttet i ugnen i 8 timmar.
- Låt köttet svalna något innan du lyfter över hela köttbiten till ett fat. Där drar man isär det med två gafflar. Köttet ska nu vara alldeles mört, saftigt och trådigt!
- Häll över den goda såsen som är kvar i grytan och smaka av – behövs mer salt eller svartpeppar? Ett tips är att använda en sil vid detta moment. Lökröran som hamnar i silen kan användas som tillbehör för den som vågar.
- Pommes: Sätt ugnen på 225 grader. Skrubba potatisen, låt skalet vara kvar. Skiva potatisen, och skär skivorna till pommes. Lägg allt i en skål med kallt vatten, och skölj tills vattnet är klart, för att få bort stärkelsen. Låt sedan dina pommes torka ordentligt!
- Lägg potatisen på en ugnsplåt. Ringla över olivolja och vänd runt potatisen ordentligt. Det här är ett betydande steg, så se till att alla sidor på bitarna blir täckta av mängder av olja!
- Ugnsstek i en halvtimme tills pommesen är gyllene, men rör runt dem var 10:e minut. Den andra gången du vänder dem saltar du generöst.
Servera omedelbart!
Nu kan du njuta av en fantastisk måltid som du serverar likt en hamburgare. Med majonäs, sallad, ketchup och annat gott!
Bara fantasin (eller bristen på) kan stoppa dig! Smaklig måltid!