Du vet att det inte finns någon olja som heter matolja va?
Allt handlar inte längre om olivolja. Det finns ett drös olika oljor att välja mellan och alla har sina unika egenskaper. Så, som vanligt tänkte vi att du inte skall behöva undra över vilken som passar bäst i olika sammanhang, t.ex. i dressingar, på brödet eller bara att steka i. Här är 4 olika typer av matolja du bör känna till.
1: Rapsolja
Rapsoljan har en lite nötig smak och passar därför perfekt i dressingar och liknande, speciellt kallpressad rapsolja.
Rapsolja tål däremot inte höga temperaturer speciellt bra. Blir den för varm så får den en sur smak och tappar alla härliga vitaminer.
Rik på:
- Omega 3
- Vitamin E
- Antioxidanter
2: Kokosolja
Kokosolja är en fantastisk olja att laga mat på. Den tål höga temperaturer och består av 90% mättade fettsyror.
Kokosoljan är fast i rumstemperatur och funkar därför klockrent som smörgåspålägg istället för smör om du vill ha ett lite annorlunda alternativ.
Rik på:
- Vitamin E
- Laurin- kapryl- och myristinsyra, som alla är stärkande för kroppens immunförsvar
- Mättade fettsyror
3: Linfröolja
Är det omega 3 du är ute efter så är Linfröoljan kungen bland oljorna. Linfrö olja är även extra rik på omättade fettsyror. De här fettsyrorna oxiderar dock snabbt vid kontakt med syre, därför är det viktigt att hålla behållaren väl försluten, annars tappar oljan smak och blir bitter.
Rik på:
- Omega 3
- Omättade fettsyror
4: Olivolja
Medelhavets gröna guld. Olivoljan är basen i mycket av Italiensk, Spansk och Grekisk matlagning. Oljan innehåller väldigt lite kolestrol och är rik på vitamin E som tas upp extra bra i kombination med fetter.
Olivolja är dock inte speciellt värmetålig. Hettas den upp över 180 grader så kan det skapas skadliga transfetter i oljan. Så undvik att steka för hårt i den.
Rik på:
- Vitamin E
Sammanfattningsvis
Det finns så klart en hel del olika typer av matolja, alla med deras egna smak, egenskaper och fördelar. Det du bör ta med dig från den här guiden är att du kanske inte bara behöver använda samma gamla olja som du alltid använt. Det finns massa variation där ute!