Det riktiga undantaget som bekräftar regeln
– Vi förlorar alltid mot Tyskland i fotboll
– Men det blev ju 4-4 i senaste matchen
– Ja, det är undantaget som bekräftar regeln!
Vi har alla stött på uttrycket: ”Det är undantaget som bekräftar regeln”, och många av oss har själva använt det. Det kan tyckas vara en bra kontring när någon påpekar att det inte alls alltid är så att Sverige förlorar mot Tyskland i fotboll, eller vid andra tillfällen då man uttryckt sig lite för säkert. Men visst verkar det konstigt. En avvikelse från det man säger alltid sker kan väl inte vara bevis på att detta något egentligen alltid sker (förutom i just detta fallet)? Just därför att det är så konstigt så tänkte jag förklara varför man egentligen säger: ”Undantaget som bekräftar regeln”. Läxa sedan upp vännerna när de använder uttrycket fel, eller håll det för dig själv och känn dig både allmänbildad och snäll.
Förklaringen få känner till
Det riktiga undantaget som bekräftar regeln handlar om något helt annat. Tänk dig en gata som man får parkera sin bil längs varje måndag, tisdag, onsdag, torsdag, fredag och lördag, men parkering är förbjuden varje söndag. Skylten som ska förklara denna regel kan då ha följande text:
”Här är det tillåtet att parkera måndag, tisdag, onsdag, torsdag, fredag och lördag”. Texten är tydlig men kanske lite omständlig. Texten förklarar regeln (parkering är ok måndag-lördag) och på så sätt förstår man vad undantaget är (parkering förbjuden på söndagar). Det man ofta gör med skyltar – och i massa andra tillfällen också för den delen – är att man istället berättar vilket undantaget är. ”Här är det förbjudet att parkera på söndagar”. Detta undantag bekräftar regeln, nämligen att man får parkera där alla andra dagar i veckan. Undantaget bekräftar på riktigt regeln.