Järnbrist, dålig träning eller bara för lite vatten?
Jag brukar ofta säga att jag hellre svettas än fryser. Det finns inget värre än att man fryser hela tiden. Du fryser om fötterna, och känner dig allmänt trött och frusen. Det kan finnas flera orsaker och anledningar. Tacksamt nog finns det oftast också bra botemedel och lösningar.
”Varför fryser jag hela tiden?”
Varför fryser man? Om du ofta känner dig frusen och du vet att du fryser även om du inte har feber kan det vara ett tecken på sjukdom. Om du fryser hela tiden bör du fråga dig själv om det kan vara ett tecken på ett mer seriöst problem. Det är viktigt att inte ignorera dessa symptom. Exempelvis om du fryser hela tiden när du är på en varm plats kan det vara värt att kontakta din läkare för ett besök.
Denna artikel är inte ett substitut för och ska inte uppfattas som medicinskt råd. Kontakta din läkare om du är osäker.
Trött och frusen? Trött på struntprat
I samband med att vi ville ta reda på varför vissa fryser konstant hamnade vi på en klassisk artikel från Expressen. Häri listas följande orsaker till varför du fryser alltid:
Ovan sammanfattas artikeln som Fredrik Hansson skrivit. ”Du är för smal?”. Hm… Jag medger att Fredrik är något på spåren, men det känns som att du inte kommer lösa dina problem med hjälp av hans artikel. Istället ska vi försöka gräva lite djupare och se vad vi kan finna.
1. Din BMI är låg
Att påstå att du fryser för att du skulle vara för smal är en överdrift. Din midja i sig är inte orsaken. Snarare är det ditt BMI i relation till din hälsosituation som är orsaken. Du kan exempelvis vara väldigt muskulös och ha en BMI kring 30. Detta betyder inte att du är överviktig, snarare att dina muskler väger mer än vad fett hade gjort. Således blir BMI inte ett vattentätt sätt att döma orsaker till varför du skulle frysa.
Du kan i alla fall räkna ditt BMI så här:
Multiplicera din längd i meter med din längd i meter (t.ex. 1,75 x 1,75), dividera sedan vikten med det talet. Exempel: 75 kg / (1,75 m X 1,75 m) = BMI 24,5
Du kommer få en siffra och kan sedan hitta den i en BMI-tabell för att på så sätt avgöra om du är undernärd eller inte. Vet du med dig att du äter dåligt och har en låg BMI kan det vara en orsak till att du fryser hela tiden.
Om du får i dig för lite kalorier än du gör av med kommer din metabolism sakta ned och kroppen producerar inte lika mycket värme. Den enklaste lösningen är att se över din kost. Kanske äter du en dålig frukost?
2. Hypotyreos
Hypotyreos är ett tillstånd som gör att sköldkörteln producerar en för liten mängd sköldkörtelhormon i kroppen. Inte att förväxla med hypertyreos (producerar för mycket). När för lite hormon produceras gör detta att kroppens ämnesomsättning minskar och precis som ovan börjar du frysa.
Det långsökta i att du skulle ha drabbats ligger i det faktum att oupptäckt hypotyreos kan vara livshotande. Alltså, har du hypotyreos kommer du få fler symptom än att du endast fryser. Det kan dock alltid vara lämpligt att uppsöka läkare om du fryser hela tiden.
Men försök vara lugn. Statistiken talar emot. För det första drabbas kvinnor i mycket större utsträckning än män. Dessutom drabbas totalt cirka 4,5 % av befolkningen.
3. För lite B12-vitamn eller järn i kroppen
Om du fryser hela tiden kan det vara tecken på att du har brist på B12 eller järn. Det innebär inte att du ska äta tillskott. Igen – detta drabbar fler kvinnor än män, så du kan vara på säkra sidan.
Utan tillräckligt med dessa två ämnen kommer du kunna få brist på röda blodkroppar och detta i sin tur är vad som kallas för blodbrist.
Orsaken till blodbrist är bakomliggande sjukdom, inflammationer och infektioner eller allt för näringsfattig kost, vilket gör det hela mycket osannolikt om dina enda symptom är att du fryser hela tiden.
Det är nämligen så att blodbrist också kan ge hjärtklappning, yrsel, trötthet och andra symptom. Att vara frusen räcker inte.
Dessutom kan stora mängder järn vara giftigt.
4. Fryser om fötterna? Dålig blodcirkulation kanske!
Om du har dålig blodcirkulation innebär det att du kan känna dig frusen och då först i de kroppsdelar med dålig cirkulation från början; händerna och fötterna.
Andra symptom kan vara att det sticker i kroppsdelar när du är kall. Du kan känna att vissa kroppsdelar domnar och att du lätt får muskelkramp.
Bör du uppsöka läkare?
Både ja och nej. Om dina enda symptom är att du är kall om fötterna och händerna behöver du troligtvis inte uppsöka en läkare. Om du däremot är överviktig, har diabetes eller andra uppmärksammade sjukdomsrelaterade tillstånd, bör du uppsöka läkare.
5. Du sover för dåligt
Om du fryser hela tiden är det naturligtvis skönt att ligga kvar under täcket hela morgonen. Men det är inte själv anledningen. Sömnbrist kan göra att du får ett försämrat nervsystem och därmed sätter vissa regleringsmekanismer ur spel i hjärnan som påverkar kroppstemperaturen.
En studie publicerad i European Journal of Applied Physiology hävdar att om du får för lite sömn är detta ett svar på förhöjd stress. Detta i sin tur leder till en minskad aktivitet i hypotalamus vilket reglerar kroppstemperaturen. Detta är även kopplat till en minskad ämnesomsättning då du sover mindre. Vilket i sin tur gör att kroppen inte håller samma värme.
6. Du dricker för lite
Kroppen består till stor del av vatten. Med mindre vatten i kroppen är du mer känslig emot extrema temperaturer. Vatten gör också att det driver på din metabolism som i sin tur leder till högre kroppstemperatur.
Att dricka mer behöver inte nödvändigtvis vara lösningen, då det finns studier som visar att du inte behöver dricka flera liter om dagen. Men om du är frusen kan det vara bra att fylla på vätskedepåerna rejält.
Vad ska du göra om du fryser hela tiden?
Så vad ska du då göra om du fryser jämt?
Om du inte märkt det, så är det genomgående temat kost och metabolism. Innan du stoppar i dig en massa piller, kastar ut pengar på dyra tillskott eller bokar tid hos läkaren (med få undantag) bör du se över din levnadsstil.
Börja med att stoppa en lapp och en penna i fickan. Skriv ned vad och när du äter och dricker under en hel vecka. Titta sedan på lappen och revidera vilka tider du äter och vad. Försök få ett grepp om näringsinnehållet. Troligtvis kommer du upptäcka luckor eller problem i din kost som du enkelt kan förbättra.
Kanske räcker det för dig att öka ditt dagliga kaloriintag med 200 kcal? Då är det enkelt. Eller så behövs ett extra glas vatten om dagen.
Om en revidering av din kost (och träning) inte ger några förbättringar, då kan det vara dags att hoppa över till läkaren eller dyra tillskott.