Förr eller senare kommer dem, de gör de alltid
Alla frisörer jublar när vi på äldre dar blir gråhåriga. Du har garanterat sett någon som färgat håret efter att deras hår blivit grått?
Du har säkerligen också sett bilder på din gamla morfar, farfar eller kanske även farsan där de har tjockt mörkt hår. Sen tittar du upp från bilden och på huvudet finns en silverfärgad huvudbehåring. Du kanske aldrig har tänkt på det, men varför blir man gråhårig, egentligen?
Roten och skaftet
Varje hår på våra huvuden består av två delar:
- Ett skaft – den färgade delen vi ser. Det vill säga det faktiska håret som växer ut ur hårbotten.
- En rot – Det är den delen vi inte ser och är hårstråets ankare i huden.
Roten omges av ett rör av vävnad under huden som kallas hårsäck. Hårsäcken i sin tur innehåller ett antal pigmentceller. Dessa producerar kontinuerligt melanin som ger skaftet sin bruna, röda eller blonda färg.
Initialt är allas hår vitt. Det finns endast två pigment: mörk (eumelanin) och ljus (pheomelanin). Dessa två blandas sedan för att skapa en rad olika hårfärger.
Du är säkert bekant med melanin sedan tidigare. Det är samma kemikalier som gör att vi blir bruna på sommaren. Således, färgen på håret beror på hur mycket melanin det innehåller. En mycket ljusblond person blir troligtvis inte lika lätt brun som en person med mörkbrunt hår.
De 3 faserna
Varje hårstrå växer genom tre olika faser:
- Anagen fas: Detta är den aktiva tillväxtfasen och kan pågå mellan 2-7 år. Vid varje given tidpunkt är våra hårstrån till 80-85% sannolikhet i den anagena fasen.
- Catagen fas: Kallas även övergångsfasen och är när hårväxten börjar stanna av och vara i allmänhet mellan 10 till 20 dagar.
- Telogen fas: Inträffar när hårtillväxten är helt i vila och hårfibern faller ut. Vid varje given tidpunkt är våra hårstrån till 10-15% i den telogena fasen. Den vara i allmänhet i cirka 100 dagar. Efter att den telogena fasen är över påbörjas en ny anagen fas.
När vi sedan blir äldre kommer de pigmentceller som finns i hårsäcken att gradvis dö. Ju färre pigmentceller hårsäckarna innehåller desto mindre melanin produceras och skaftet får då en transparent färg – det vill säga grå, silver eller vit.
När blir man gråhårig?
Det finns ingen speciell ålder när vi drabbas av gråa hår. Det kan komma i olika åldrar. Vissa får gråa hår redan i senare 20-års ålder medan andra blir gråhåriga när de blir över 60 år. Men när vi får gråa hår är inget som går att påverka, det bestäms av våra gener och det är tydligt att vi får gråa hår i ungefär samma ålder som våra föräldrar eller farföräldrar fått.
Men forskning har visat att efter 30 år ökar sannolikheten att drabbas av gråa hår med cirka 10-20% för varje årtionde som passerar.
Gråhårig över en natt?
Det finns en skröna som säger att chock eller trauma kan få en persons hår att bli gråa över en natt. Dock finns det inga vetenskapliga bevis för att så skulle vara fallet.
Visste du att 90% av alla män drabbas av håravfall?
På tal om det här med gråa hår så kan det även vara intressant att läsa på lite om håravfall. I vår stora guide: ”Håravfall – Svaren på alla dina frågor!” så får du bland annat lära dig att 90% av alla män någon gång drabbas av ärftligt håravfall under sin livstid, och att hela 30% drabbas av det innan de fyllt 50.