Fabulöst härligt stor och krispig, det är Samsung Galaxy Alpha!
Som ni kunde läsa i vår Samsung Galaxy Alpha Unboxing förra veckan, har jag nu haft möjlighet att testa Samsungs senaste flaggskepp ett tag. Jag har, under tiden, hunnit testa alla bitar jag tidigare har älskat (och hatat) med Samsung tidigare telefoner, och känner mig nu bekväm med att ge er mina “two cents”.
Här är min Samsung Galaxy Alpha recension!
Låt oss börja med designen
Jag har testat ett flertal generationers Samsung-telfoner, och mitt största problem, med samtliga, är att de känts billiga och bräckliga i relation till vad man betalar för. Både S3:an och S4:an var helt i plast, vilket gav känslan av att de lätt kunde gå sönder vid ett fall. Med Alphan har dock Samsung tänkt om, verkar det som. Alphan må fortfarande ha en batterilucka i plast, men liksom iPhone 5:an är den nu utrustad med en metallram runt hela telefonen. Konstruktionen känns därför betydligt mer robust. Dessutom ser det förbannat snyggt ut!
Alphan kommer i två versioner, en 16GB och en 32GB, dock med en ganska stor hake, nämligen inget stöd för Micro-SD. Detta kan vara ett problem för vissa. Dock synkar telefonen per automatik med DropBox, vilket avverkar svedan något.
Telefonen är också av det tunnaste slaget, med 6,7 millimeters djup. Detta att jämföra med iPhone 5s:en, som landar på 7,6 millimeter i motsvarande dimension.
Telefonen är förbannat skön att hålla i, och blir inte på något sätt klumpig att hantera med en hand (förutsatt att du inte har oroväckande små händer, vill säga). Detta trots den relativt stora skärmen på 4,7 tum. Jag är fruktansvärt imponerad och positivt överraskad över Samsungs hantverk här. Designen, i sin helhet, kan summeras med två ord: Eftertanke och kvalité.
Men Skärmen då? Och KAMERAN?!
Ta det lugnt; andas!
Kameran
Samsung har länge haft problem när det gäller deras kameror. Speciellt när det kommer till att ta bilder i allt annat än direkt solljus. Med Alphan kan jag säga att det har blivit.. Bättre.
Förvisso ganska mycket bättre, men fortfarande inte bra nog. Bilderna tenderar fortfarande att bli något gryniga när det börjar bli mörkt, och detaljer “popar” inte riktigt såsom jag hade velat. Men om du, liksom jag, bara fotar för Instagram, eller för att skicka en ful selfie från något event, då bör du klara dig galant.
En ny cool grej med Alphan är att man dessutom kan spela in film i 4k, eller superduper-mega-HD, som vi kallar det. Nu kan du dela med dig av din katt och dennes galna upptåg i bättre kvalité än någonsin innan!
Skärmen
Och skärmen då, så klart! Samsung Galaxy Alphan är utrustad med en Super Amoled 4,7”-skärm, som inte lämnar mycket att klaga på. Riktiga pixel-nazis kommer säkert påpeka att ppi:n på Alphan är 3,6% sämre än den på iPhone 6:an, eller liknande trams. Men ärligt talat är detta ingenting varken du eller jag kommer att märka av. Skärmen har ett fantastiskt färgomfång, och på den skärmstorleken ser allting ytterst krispigt ut.
En annan fråga som ständigt präglar forum och kommentarsfälten i recensioner är så klart “Men hur är batteritiden?”. Bra fråga!
Batteriet
När jag först kollade specen på telefonen, och såg att den kom med ett Li-Ion 1860 mAh-batteri, måste jag medge att jag blev orolig.
Telefonen rockar nämligen två fyrkärniga Cortex-processorer, ett Mali-T628-grafikkort, för att inte nämna den eminenta Super Amodel-skärm. Detta gör förvisso att telefonen känns sömlös när man scrollar eller byter mellan appar, samt att spel och liknande går som smort (och ser riktigt, riktigt bra ut), men hur ska den kunna överleva mer än ett par timmar?
Efter att ha testat både sparsam användning, och något mer energikrävande sessioner, skulle jag säga att resultatet betydligt bättre än förväntat. Telefonen använder aldrig mer hårdvaruresurser än som krävs, vilket gör att den nästan inte drar någon energi alls vid måttlig användning eller vid standby-läge. Men återigen ska du inte förvänta dig några mirakel. Vet du med dig att du pillar väldigt mycket med din telefon, eller spelar Candy Crush hela dagarna, rekommenderar jag att du har med dig en extra laddare till jobbet eller skolan.
Finesser och funktioner
Utöver att Alphan är en snygg, prestandakraftig lur, har den även ett par andra roliga och användbara finesser, såsom:
- Pulsmätare
- Fingeravtrycksläsare
- Integrerat nyhetsflöde från tusentals källor
- “Download-booster” som sömlöst byter mellan WiFi och 4G, beroende på vilken som är starkast (Äntligen!)
- S Health, som hjälper dig ha koll på motion och kost
Och givetvis sex miljarder saker till, som hade inneburit en för lång punktlista för att vara läsbart.
Pro:s & Con:s
Pro:s
- Snygg och stabil design
- Grym skärm
- Lysande prestanda
- Bättre kamera än tidigare modeller, och videoinspelning i 4K
- Bättre batteritid än tidigare modeller
Con:s
- Något dyr, om man ser till specen för Samsung Galaxy S5
- Kameran är fortfarande inte någon höjdare i dunkelt ljus
- Batteriet dras relativt snabbt vid hög användning
- Fingeravtrycksläsaren krånglar något, och är begränsad i mängden fingrar man kan registrera.
- Ingen support för Micro SD-kort.
Men allt som allt en fruktansvärt bra telefon, som jag med nöje fortsätter använda i något år till.