Här är några knep för att snabbt lära dig mycket…
Repetition är kunskapens moder brukar det heta. Men det måste väl finnas fler sätt att inhämta mycket kunskap under kort tid? Ja, det gör det. Experterna på läxhjälp hos Allakando har coachat tiotusentals elever sedan 2007, här sammanställer vi några tips på hur man lär sig mycket och snabbt.
Livslångt lärande. Det uttrycket kan tyckas vara slitet, kanske till och med klyschigt. Men det är faktiskt talande. Människans slutar inte lära sig när man tar examen, vare sig man vill det eller inte. Dagens arbetsmarknad ställer också höga krav på kompetensutveckling och vidareutbildning och man kommer ständigt under hela livet behöva bättra på sina kunskaper inom olika områden. Men det behöver inte handla om formell kompetens, många människor vill bara bli bättre på att komma ihåg innehållet i en podd man har lyssnat på eller i ett magasin man läst.
Plugga innan du går och lägger dig – klassisk strategi inom läxhjälp
Över 26 000 elever tar del av Allakando läxhjälp varje år. Ett tips som många privatlärare på Allakando ger till sina nya elever är att de ska nöta in vissa faktakunskaper, precis innan de går och lägger sig. Genom att du tar in kunskaper precis innan du somnar, så förbättras sannolikheten att du kommer ihåg det du lärt dig när du vaknar nästa dag, avsevärt. Här kan du läsa mer om Allakandos syn på studieteknik och studiehjälp.
Regelbunden träning och goda rutiner minst lika viktigt som läxhjälp
Om du vill lära dig mycket under en kort period, så är det viktigt att sova ordentligt – och inte minst att vara aktiv om dagarna. Det finns ett starkt stöd i forskningen för att inlärningsmöjligheterna blir bättre om du tränar regelbundet. Specialistföretaget SmartStudies läxhjälp (läs mer om dem här) har arbetat under många år med att stärka studieteknik hos sina elever. De kommer dock alltid tillbaka till samma sak — elever som har fått läxhjälp upplever ofta att de blir piggare och har lättare att ta in mycket information, när de också har goda sömn- och träningsrutiner.
Anteckna för hand i alla lägen, inte bara under läxhjälpen
Det finns ett starkt vetenskapligt stöd för att det är lättare att lära sig om man antecknar för hand, med papper och penna. Men med det sagt finns det flera praktiska skäl att också anteckna på dator. Många organisationer erbjuder dessutom inte bara fysisk läxhjälp i Stockholm och andra storstäder (se mer), utan har flera år arbetat framgångsrikt med mattehjälp och erbjuder både undervisning online och traditionellt. Elever som undervisas över internet tar ofta anteckningar på datorn vid undervisningstillfället som de sedan skriver av för hand efter lektionen för att förbättra inlärningen. Mer information om SmartStudies mattehjälp finns här och om deras allmänna undervisning här.
Kommer du på en tanke? Skriv ner den direkt
Vid sidan av de strategier som finns för att lära sig saker i sin utbildning eller i arbetslivet, så vill många människor bredda sin bildning. Ett sätt att göra det är att skriva ner intressanta saker man snappar upp när man tittar på TV, lyssnar på en podd eller läser en artikel. Om du skriver ner någonting du sett eller hört, så är chansen mycket större att du kommer komma ihåg det. Det är också ett tips som ges till elever som får studiehjälp – kommer du på något kring det du lärt dig – skriv ner det! Vill du veta mer? Tveka inte att höra av dig till någon av branschens experter.