Mannen jagar Mamut och sätter upp stjärnan i granen, men framförallt, Mannen griljerar Julskinkan! Hur griljerar man Julskinka? Här är den enda guiden du behöver!
Julbord är synonymt med Julskinka och nu är det bara några dagar kvar till Julafton, det är dags att griljera skinkan.
Det finns lite olika sätt man kan göra Julskinkan på, man kan köpa en färdigkokt, koka själv eller ugnsbaka den. Oavsett hur du väljer att tillaga skinkan så behöver du alltid griljera den. Här hittar du allt du behöver för både tillagning och griljering.
Alla recept är baserade på en Julskinka på 3-4kg.
4 Sorters Griljering
Senap och ströbröd är basingredienserna i en griljering, de ger skinkan dess färg och skorpa. Utöver det så finns det en mängd olika ingredienser du kan använda som smaksättare, t.ex. apelsin, nejlikor, ingefära eller äpplen. Här nedan är 4st griljeringar du kan använda till din Julskinka, två klassiska och två lite annorlunda.
Så här gör du
griljeringssmeten
- Blanda alla ingredienser FÖRUTOM ströbrödet
- Ströbrödet strör du över skinkan när den väl smetats in med griljeringen, läs mer om tillagningen av skinkan nedan
Klassisk Griljering
Senap för färg och smak, ägg för konsistens och ströbröd för skorpa. Den mest klassiska av griljeringar.
Du behöver:
- 1 ägg
- 3 msk senap
- 3 msk ströbröd (strös på skinkan när griljeringssmeten penslats på)
Modern Griljering
En lite sötare Griljering med fransk senap.
Du behöver:
- 1 ägg
- 2 msk senap
- 2 msk fransk/dijon senap
- 1 msk socker
- 1 msk majsstärkelse
- 2 msk ströbröd (strös på skinkan när griljeringssmeten penslats på)
Griljering med Honung
Allt som har honung på sig och åker in i ugnen brukar vara riktigt gott, så varför inte griljera din Julskinka med honung?
Du behöver:
- 1 ägg
- 3 msk vanlig senap
- 1 msk Majsstärkelse
- 1 msk honung
- 3 msk ströbröd (strös på skinkan när griljeringssmeten penslats på)
Griljering med Ingefära
Ingefära och fläskkött är en fantastisk kombination, här är en Griljering för dig som vill ha en lite annorlunda Julskinka.
Du behöver:
- 1 ägg
- 3 msk vanlig senap
- 2 msk grov senap
- 1 msk riven färsk ingefära
- 1 msk majsena
- 3 msk ströbröd (strös på skinkan när griljeringssmeten penslats på)
Griljera Färdigkokt Julskinka
Du behöver inte känna dig slö om väljer att köpa en färdigkokt Julskinka, det är vad de flesta gör. En färdigkokt Julskinka behöver bara griljeras för att få det där härliga yttre skalet fullt av smaker.
Så här tillagar du färdigkokt Julskinka
Du behöver:
- Julskinka, 3-4kg
- Griljering (se ovan för recept)
Så här gör du:
- Sätt ugnen på 225 grader
- Skölj av skinkan
- Ta bort nätet
- Skär bort svålen
- Smeta in griljeringen
- Strö över ströbrödet
- Ställ in skinkan i ugnen i ca 5-7 minuter, tills den är gyllenbrun
Koka Julskinka själv
Att tillaga sin egen julskinka från scratch är självklart mer tillfredställande än att köpa en färdigkokt.
Så här kokar du Julskinka själv
Du behöver:
- Rimmad Julskinka 3-4kg
- En handfull pepparkorn
- 4st Lagerblad
Gör så här:
- Lägg ned Julskinkan i kokande vatten tillsammans med lagerbladen och pepparkornen
- Sänk temperaturen så att vattnet sjuder
- Koka skinkan 1 timme per kilo
- Använd en termometer för att vara säker, Julskinkan är färdig när den når 70 grader i mitten
- Ta upp skinkan ur vattnet och låt den svalna
- Skär loss en bit av svålen, men behåll en del
- Smeta griljeringen på skinkan, strö sedan över ströbrödet
- Ställ in skinkan i ugnen på 200 grader i 5-7 minuter
Ugnsbaka Julskinka själv
Att ugnsbaka är utan tvekan det bästa sättet att tillaga sin Julskinka på. Du får en härlig doft av Jul i hela hemmet och du får se hela transformeringen från halväcklig fettklump till fantastisk, gyllenbrun Julskinka. Om du inte vill köpa en färdigkokt skinka så rekommenderar jag verkligen att ugnsbaka den!
Så här ugnsbakar du Julskinka
Du behöver:
- Julskinka 3-4kg
- Griljering
Så här gör du:
- Sätt ugnen på 175 grader
- Spola av skinkan och behåll nätet på
- Stick in en termometer i skinkans köttigaste del
- Svep in den ordentligt i ugnsfolie
- Lägg skinkan i en ugnssäker form och ställ in den i den nedre delen av ugnen
- Skinkan är optimal när den når 75 grader i mitten (det tar ca 1h per kg)
- Ta ut skinkan och låt den svalna något
- Sätt ugnen på 200 grader
- Ta bort nätet och svålen
- Smeta på griljeringen, och strö sedan över ströbrödet
- Ställ in skinkan i ugnen igen och låt den griljeras i ca 10 minuter, tills den har en gyllenbrun skorpa