60% Skadas i allas vår favoritsport…

Vilken är världens farligaste sport egentligen? Ja det beror på hur man definierar ”farligaste sporten”, och hur man väljer att läsa av datan. Sett till antalet skador per år så ser listan över Sveriges 5 farligaste sporter ut så här:

  1. Fotboll – 29 700 skadade per år
  2. Ishockey – 9 200 skadade per år
  3. Hästsport – 8 500 skadade per år
  4. Innebandy – 6 900 skadade per år
  5. Skidor, alpin – 5 300 skadade per år
Källa: Myndigheten för samhällsskydd och beredskap

Men det är inte så enkelt!

Fotboll är endast rankad som den farligaste sporten sett till antal skador. Vilket inte är så konstigt då flest personer utöver sporten. Bara för att det är flest rapporterade skador inom fotboll så behöver det inte betyda att sporten har störst risk för skador.

Så för att få ett vettigt svar på det hela så bör vi ställa oss en relevant fråga: Vad är definitionen av en farlig sport?.
Skall man mäta det i antalet skador? Andelen skadade eller hur allvarliga skadorna är? Jag tycker vi kör på alla 3!

Farligaste Sporten 2
Inte med på listan, men troligtvis inte helt ofarligt

Farligaste sporten sett till antalet skadade

Ett rimligt sätt att ta reda på vilken sport som är farligast är så klart att titta på hur många som skadas varje år. Nackdelen med den metoden är att ju fler som utövar en sport desto fler finns det som kan bli skadade. Så svaret blir inte speciellt nyanserat. Men låt oss ändå ta med den här definitionen.

Vinnare: Fotboll

Fotboll framstår som sagt som den farligaste sporten mätt i antal skador. Skaderisken bland utövare är mellan 40 till 60 procent. Det vill säga att närmare hälften drar på sig skador.

Farligaste sporten per andelen skadade

Tittar vi istället på andelen utövare som skadas varje år så får vi ett helt annat svar.

Vinnare: Kampsport

Här kan vi nog alla enas om att kampsport vinner utan någon fight egentligen (pun intended). För tar man med allt det som klassas som skador inom sport och idrott så är de flesta av dessa vardagsmat inom de tuffare kampsporterna.

Man kan lugnt räkna med att >95% av alla kampsportsutövare drar på sig någon form av skada varje år. Må det vara hjärnskakning, lårkaka eller spärkt ögonbryn.

Farligaste Sporten 3
Apropå något annat, hur räknar man ens skador i en kampsport? Bruten näsa? Krossat ögonbryn, är inte det bara en del av sporten?

Farligaste sporten sett till hur allvarliga skadorna är

Då har vi gått igenom de sporter där flest blir skadade samt de där flest andel utövare blir skadade. Det som är kvar är alltså att titta på vilken som sport är farligast sett till hur allvarliga skadorna är.

För att ta reda på det så bläddrade vi lite i en rapport från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap. De har nämligen tittat närmare på just precis det här.

Deras definition av hur allvarliga skadorna var räknades i antalet dygn någon var tvungen att vårdas på sjukhus efter att ha blivit skadade.
Resultatet av deras rapport kan enkelt summeras i den här tabellen:

2017-01-19 13_55_54-Namnlöst kalkylark - Google Kalkylark

Vinnare: Ridsport

Ridsport står alltså för de allvarligaste skadorna sett till de klassiska sporterna som utövas i Sverige. Och den definitionen tar oss till den sista punkten!

Om man vill överdriva – Base Jumping

Sen har vi givetvis sporter som är betydligt farligare. Till exempel base jumping, friklättring eller att dyka ner i glaciärer. Men i sådana sporter är varken vanliga eller speciellt intressanta att analysera, eftersom risken är en stor del av själva utmaningen, och för att de alla ligger på ungefär samma nivå i farlighet: Skiter det sig så dör man.

Sammanfattningsvis

Allt handlar om hur man väljer att definiera det hela, men så här ser faktan ut om man tittar på datan ur 3 olika vinklar:

  1. Fotboll är den farligaste sporten sett till antalet skador per år.
  2. Kampsport är den farligaste sporten sett till andelen skadade utövare.
  3. Ridsport är den farligaste sporten sett till hur allvarliga skadorna är.
Föregående artikelBarre på SATS – Något Du Tror Kommer Vara Enkelt… – *Sponsrad Video*
Nästa artikelMarshall London, Musikälskarens följeslagare
"If you need a friend, get a dog". Ibland citerar jag fiktiva personer, ibland skriver jag om dem. Men för det mesta är det en lögn. När jag inte unnar mig en India Ale från Nils Oscar på "bästkusten" läser jag om sådant som intresserar mig. Jag önskar jag kunde säga att jag alltid är objektiv. Men det vore två lögner i samma bio. Det värsta som finns? När personer säger "enligt min åsikt" - Jag vet att det är din åsikt, det är du som säger det."