D-vitamin, en av de härliga gåvorna från solen…
Du har just tänkt handla hem en burk D-vitamin, men osäker på hur viktigt eller bra det egentligen är. D-vitamin är onekligen populärt, vad finns det egentligen för fördelar med D-vitamin? I den här guiden försöker vi hjälpa dig på traven med allt som har med D-vitamin att göra!
Du kanske redan vet om detta, men D-vitamin är ett av många viktiga näringsämnen, som vår kropp behöver för att hålla sig hälsosam. Vitaminet hjälper kroppen att absorbera kalcium, som i sin tur bygger alla våra ben i kroppen, och ser till att de håller sig starka och friska.
Det betyder så klart att allvarligt låga nivåer av D-vitamin kan resultera i mjuka och sköra ben, benvärk, muskelsmärta och svaghet.
I den här guiden går vi som sagt igenom allt du behöver veta om D-vitamin, ur ett vardagligt perspektiv, men självklart baserat på forskning och fakta.
Vad är D-vitamin och varför är det viktigt?
D-vitamin är, som nämnt ovan, ett av de många essentiella näringsämnen som våra kroppar behöver för att hålla sig frisk. Här är några av funktionerna, eller fördelarna med D-vitamin.
Vitaminet har bland annat funktionen att:
- Absorbera kalcium – D-vitamin, tillsammans med kalcium, hjälper till vid ”benbyggandet” och håller benen starka och friska.
- Blockera frisättningen av bisköldkörtelhormonet – Detta hormon ökar bland annat kalciumupptaget i tarmarna.
- D-vitamin kan också spela en viktig roll i kroppens muskelfunktion och immunsystem. Immunsystemet är din kropps försvarssystem. Det hjälper till att skydda mot infektioner och andra sjukdomar. Att ta ett D-vitamintillskott varje dag har visat sig minska risken för detta, främst hos äldre individer.
- Till viss del motverka depression och utmattning – Ett flertal studier har visat på samband mellan depression och brist på D-vitamin. Källa. D-vitamin är därför ett mycket vanligt kosttillskott för personer som är känsliga för höst- och vinterdepression.
D-vitamin mot trötthet under höst och vinter
Höstdepression och vintertrötthet drabbar till någon grad de allra flesta på våra breddgrader. Kronisk trötthet, både mental och fysisk, samt en brist på intresse och kreativitet under de mörka månaderna är vanliga symptom när det gäller höst- och vintertrötthet. Många skyller detta på det kalla vädret men egentligen är det så här: Brist på solsken, främst under vintermånaderna, betyder lägre nivåer av D-vitamin. Det beror på att våra kroppar är gjorda för att producera D-vitamin med hjälp av solljus. Det finns väldigt få livsmedel som innehåller D-vitamin och om man inte aktivt utökar sin kost med dessa livsmedel (se nedan) under vintermånaderna så är det mycket svårt att komma upp i de rekommenderade nivåerna av D-vitamin. Detta är en av de huvudsakliga orsakerna till höst- och vinterdepression, vilket är varför hälsovårdspersonal ofta rekommenderar D-vitamintillskott under de mörkare månaderna på året.
D-vitamin kan förebygga en rad sjukdomar och infektioner
Låt oss prata om lite andra fördelar med D-vitamin!
Det finns studier som tyder på att D-vitaminet kan bidra till att förebygga IBS [1], prostata [2]- och bröstcancer [3], luftvägsinfektioner [4] med mera. Det finns också en hel del undersökningar som tyder på att D-vitamin kan bidra till att förebygga och behandla sjukdomar såsom diabetes, hjärtsjukdomar, högt blodtryck och multipel skleros. Resultaten av många av dessa studier är dock antingen preliminära eller omdebatterade. Många forskare menar att man utan ytterligare långsiktiga studier, ska vara försiktig med att rekommendera D-vitamin för att förebygga dessa sjukdomar.
Hur mycket D-vitamin behöver vi?
Så hur mycket tillskott behöver du egentligen? Enligt livsmedelsverket [1] så bör du följa nedanstående riktlinjer:
- Spädbarn och barn under 2 år – 10 mikrogram
- Barn och vuxna under 75 år – 10 mikrogram
- Vuxna med lite eller ingen solexponering – 20 mikrogram
- Vuxna över 75 år – 20 mikrogram
Läkares rekommendationer kan skilja sig
Det är samtidigt viktigt att veta att det här är allmänna rekommendationer. Tror du att du är i särskilt behov av D-vitamin-tillskott så bör du rådgöra med en läkare som via ett blodprov kan rekommendera en helt annan dos, baserat på dina individuella behov. Lider du till exempel av benskörhet, kroniskt trötthet, höstdepression, vintertrötthet eller något liknande så kan det vara aktuellt med en mycket högre dos.
För de allra flesta så funkar Livsmedelsverkets rekommendationer, även om man i många andra länder tar högre doser. Hur som haver är samtliga tillskott som vi säljer i butik, redan godkända av livsmedelsverket.
Vilka källor till D-vitamin finns det?
Det finns ett par viktiga källor som du kan ha med dig. Du kan få D-vitamin genom solexponering, via din kost och genom kosttillskott.
D-vitamin via solexponering
D-vitaminets produktion är på topp när din hud utsätts för solljus. Mängden D-vitamin som din hud producerar beror på faktorer såsom säsong (det mindre solsken under vintermånaderna), tiden på dygnet (solens strålar är mest kraftfulla mellan klockan tio på förmiddag och tre på eftermiddag), mängden moln och luftförorening samt var i världen du bor (platser nära ekvatorn har högre UV-nivåer). Det är just UV-strålarna (ultraviolett) i solljuset som får din hud att producera D-vitamin.
Kan man ”bilda” D-vitamin genom fönster?
En väldigt vanlig från faktiskt. Många tänker att det kan vara praktiskt att sitta i sitt uterum eller i vardagsrummet när solen ligger på för att förbättra sitt D-vitamin-intag när det är kallt ute. Men det funkar tyvärr inte. Glasrutor blockerar en av solens tre typer av UV-strålning, UVB, vilket är den som kroppen behöver absorbera via huden för att kunna bilda D-vitamin.
För att ytterligare bygga på problemet, så förklarar forskaren Anthony Mancini att den mest skadliga av solens strålar, UVA, inte blockeras av ett vanligt fönster. Så om du sitter i solen innanför ett fönster så bildar du alltså inte D-vitamin, samtidigt som du bara får på dig solens skadliga strålar.
D-vitamin via maten du äter
Det allra bästa sättet att få i dig tillräckligt med D-vitamin varje dag, oavsett årstid, är att äta en tillräcklig mängd hälsosamma livsmedel från alla typer av livsmedelsgrupper. Några exempel på livsmedel med bra D-vitaminsinnehåll [1] är;
- Abborre
- Vildsvamp
- Torskleverolja
- Fågelkött/kyckling
- Kokt svärdfisk
- Tonfisk i vatten
- Juice med tillsatt D-vitamin
- Mjölk med tillsatt D-vitamin
- Yoghurt
- Margarin
- Sardiner i olja
- Lever och nötkött
- Kokt äggula
- Ost
På livsmedelsverkets hemsida så hittar du alla livsmedel, och deras respektive D-vitamininnehåll.
D-vitamin via tillskott
Eftersom det finns ett begränsat antal livsmedel som innehåller vitamin D så är det svårt att få i sig tillräckligt via maten. Trots att solen hjälper dig att producera D-vitamin, kan för mycket solexponering öka risken för hudcancer. Därför rekommenderas ofta ett D-vitamintillskott som komplement för oss här uppe i norden. För dig som är ute efter rätt D-vitamintillskott har vi två tips,
Ett: välj en butik som du upplever seriöst/professionell.
Två: följ rekommendationerna så gott det går.
Sammanfattningsvis
D-vitamin är ett essentiellt näringsämne som vi alla behöver. Kroppen behöver det för att kunna absorbera kalcium, vilket i sin tur behövs för att stärka benen i kroppen.
En rad studier visar också att D-vitamin kan ha positiv effekt på personer som lider av depression eller kronisk trötthet.
Den huvudsakliga källan till D-vitamin är solljus, kroppen absorberar de ultravioletta strålarna från solen och bildar D-vitamin i kroppen.
Här uppe i norden rekommenderas man ofta att komplettera sin kost med D-vitamin-tillskott, eftersom många av årets månader är väldigt mörka. Under de mörka månaderna så får vi helt enkelt inte tillräckligt mycket solljus på oss, vilket lätt leder till D-vitaminbrist.