Så använder du byxknappen för att få bättre hållning
Hur många gånger satt du inte som barn och gungade på stolen i skolan. Stridsropen från mammor och grundskolelärare skorrar i våra huvuden: ”Sitt ordentligt!” eller ”Sträck på dig!”
Vad du än tror så var inte dessa tillsägelser helt av ondo. Faktum är att de hade mer betydelse än vad det först verkar. Det finns nämligen både hälso- och psykologiska-fördelar med att sitta ordentligt och att ha rätt hållning.
7 Fördelar med bra hållning
1: Förbättrar organfunktion – Japp, det kanske låter långsökt men när du lutar dig framåt trycks din bröstkorg in emot dina interna organ. Detta i sin tur gör att du kan få sämre matsmältningsfunktion än annars.
2: Reducerar ansträngningar i nacke, axlar och rygg – Om du exempelvis lider av kronisk smärta i dessa kroppsdelar kan det bero på en dålig hållning.
3: Ökar koncentrations- och mental förmåga – Enligt en studie från Colorado College visar det sig att manliga studenter med bättre hållning, fick högre resultat än de som satt ihopsjunkna. Så nu kan du inte bara förbättra hållningen, utan dina betyg också.
4: Förhindrar puckelrygg – Om du inte är en gammal dam eller Quasimodo bör du läsa vidare. Män kan nämligen drabbas av puckelrygg som är en kombination av dålig hållning och osteoporos (benskörhet).
5: Ökar längden – Visste du att kortare män tjänar mindre pengar? Och attraherar mer kvinnor? Nu kan även korta killar tjäna både pickadoller och landa damer men lite extra längd skadar aldrig. Dessutom när det är några extra gratiscentimeter. Även om inte längden spelar någon roll…
6: Slipp ölmagen – Okej, du kanske inte kan häva i dig 12 bärs och sen tro att det räcker att sträcka på sig. Detta hänger ihop med det vi nämnde ovan, att bröstkorgen pressas inåt. Samtidigt som detta händer kommer dina inälvor pressas emot magens insida. Struntprat? Fråga Surmafolket i Etiopien om det går att töja sina kroppsdelar.
7: Öka självförtroendet – Kommer du ihåg artikeln om hur du lärde dig våga gå fram till och prata med en tjej? Exakt.
Men hur får man bättre hållning då?
För det första; bättre hållning innebär inte att du ska rätta dig i ledet hos luftvärnet. Bättre hållning innebär att du är avslappnad och behåller en neutral ryggrad. Se till att sitta rakt fram i stolen och slappna av i axlarna.
Tänk rät linje
En ”korrekt” hållning innebär att ha öron, axlar, höfter, knän och anklar i en rak linje.
Du förstår säkerligen att du ska sträcka på dig på ett naturligt sätt. Det innebär både att sitta och stå korrekt. Men problemet med dålig hållning är ofta att vi glömmer det. Vi går flera timmar med dålig hållning innan vi kommer på oss själva. Använd ett verktyg. Du har alltid din mobil med dig, sätt ett alarm varje halvtimme till att börja med. Till slut blir det enklare och varje timme räcker. Sedan varannan… Du fattar. Se till att påminn dig själv.
Undvik också fenomenet ”over doing” det vill säga at du överdriver din nya hållning. Du satsar allt på att få bättre hållning inom några timmar. Men det lyckas sällan. Försök istället att hitta sätt att påminna dig själv. Det blir så mycket enklare.
Hur man knapp(t) får bättre hållning
Här är ett lite udda knep för att få bättre hållning.
- Ta ett snöre och knyt det runt översta knappen i din skjorta
- Knyt andra änden av snöret kring knappen i dina jeans så att snöret är spänt när du sitter upprätt
- När snöret inte längre är spänt säckar du ihop. Spänn snöret genom att sträcka på dig.
Sträck på dig!
Ett absolut tips för bättre hållning, förutom mobilen och knappen, är att röra på dig. Om du har ett aktivt yrke, se då till att du stretchar emellanåt och lyfter rätt. Om du har ett stillasittande jobb bör du resa på dig ofta.
Enklaste sättet är att kombinera. Använd alarmet på din mobil, varje halvtimme blir du påmind om du hållning och samtidigt kommer du på att stretcha kroppen en aning. Ryggen är svår att byta ut – sträck på dig.
Träna axlarna
Vi skrev nyligen om 4 bra axelövningar som du kan göra oavsett vart du är någonstans. Många av dessa kan hjälpa dig få bättre hållning, så fuska inte med friskvården.