Ventilationen påverkar mer än du tror…
Vi tillbringar upp till 90 procent av tiden inomhus och andas in tusentals liter luft varje dag. Tyvärr är det allt för ofta som ventilationen i ett hus inte är tillräcklig eller i en del fall helt obefintlig. Inomhusluften är av avgörande betydelse för hur vi mår och därför är det viktigt att vi har bra ventilation i vårt hus.
Vi har nog alla någon gång varit i ett rum där luftkvaliteten har lämnat mycket att önska. Ibland kan man känna eller se att luften är av dålig kvalitet. Det kan lukta unket, instängt eller mögligt. Ser man partiklar i luften kan man också vara säker på att inomhusklimatet kan förbättras. Ibland räcker det med en vanlig dammsugning och vädring, men det kan behövas större åtgärder än så.
Mögel, fukt och dålig ventilation kan bli ett problem i alla olika byggnader och det gäller att ta tag i problemet i tid för att det inte ska bli ohanterbart. I tidiga stadier kan det räcka att avfukta byggnaden, men när möglet har börjat sprida sig kan det vara aktuellt med en mögelsanering.
Tecken på att ventilationen är dålig kan vara:
- Imma och kondens på insidan av fönster
- Huvudvärk utan känd orsak.
- Allergier och rinnande näsa och ögon.
- Dålig sömn.
Innan det går så långt att mögel får fäste är det bra att börja med att se över ventilationen i byggnaden. Ventilationen måste även vara anpassad efter byggnadens förutsättningar. Dålig ventilation leder ofta till att fuktnivån blir för hög. Det går även att använda en avfuktare i byggnader som är har höga fuktnivåer. Det är bra om man vill förebygga att det möglar, eller om möglet inte har spridit sig så mycket.
Idag när vi använder andra värmekällor, som exempelvis fjärrvärme, kallnar murstocken och ingen termik uppstår. Då fungerar inte självdraget i fastigheten längre, vilket leder till dålig inomhusmiljö och i vissa fall till mögel. Många byggnader som har bytt värmesystem måste därför återställa draget och termiken i murstocken.
Något som är av stor vikt att se över är just källaren. Här är det särskilt bra med avfuktning av kryp- och torpargrund, eftersom konstruktionerna står kalla stora delen av året och sommarens varma uteluft ventileras in i grunden. Det leder ofta till hög luftfuktighet som är gynnsamt för mögel. En fast avfuktare som monteras in i krypgrunden ser till att fuktnivån alltid är kontrollerad. Om byggnaden har en källare bör den också hållas torr hela året runt. Avfuktaren bör installeras i ett hörn eller i ytterkant av grunden där ångslangen leds ut genom muren.
Det viktigaste att tänka på innan man bestämmer sig för att göra en investering i fastigheten är att ta hjälp av någon som kan sin sak och kan guida dig i vilket system som är bäst för dig och din fastighet. Så att du kan tänka på annat!