Pengar, kommunikation, städning och egentid…
Kvinnor är från Venus och män är från Mars, många av oss känner till titeln på en de mest kända böckerna om män och kvinnors relationer. Många andra böcker finns på samma ämne men hur kommer det sig att de fortfarande behövs? Lär vi oss aldrig? I den här guiden går vi igenom de vanligaste bråken i förhållanden, och tittar på vad som egentligen skiljer oss åt.
Tydligen så gör vi inte det, och det lustiga är att det vi bråkar om aldrig verkar förändras. Kanske för att dessa ämnen är de som ligger oss varmast om hjärtat? Vi har tidigare tagit reda på vad män vill ha hos kvinnor, samt vad kvinnor vill ha hos män. Där kan du lära dig mer om vad vi generellt sätt värdesätter mest. Här tänkte vi utforska vad det är vi oftast bråkar om, och du kommer säkerligen att hitta en massa intressanta paralleller till de två tidigare nämnda artiklarna.
För att kolla upp vilka de vanligaste bråken i förhållanden faktiskt är så läste vi på lite om vad den välkända parterapeuten Rachel Sussman säger. Och för att göra den här artikeln så värdefull som möjligt för just dig så har vi även tagit med tips på hur du på bästa sätt kan förebygga bråk inom de 4 vanligaste områdena!
1: Ekonomi
Sträck upp en hand alla som aldrig bråkat om pengar, det är få som aldrig bråkat om ekonomin, om någon. Tittar man på studier om förhållanden och vad som är bland det mest irriterande kommer alltid ekonomin upp.
Vi har antingen helt olika syn på hur ekonomin ska se ut, en av er är förmodligen en spara, den andra kan vara en slösa. En av er kanske har en dyr hobby medans pengarna inte räcker till för den andre partnern. Delad ekonomi? Tjänar någon mer än den andra? Eller räcker pengarna helt enkelt inte till för att leva och betala räkningarna?
Att ha en dålig ekonomi är en hälsorisk, både för den enskilda individen men också för kärleksrelationen. Det är också utgifter som ofta skapar konflikter, och inte sparande.
Så undviker du bråk om ekonomin
Så hur undviker man bäst en konflikt om ekonomin? Studier har visat att matkostnader och inköp av prylar till hemmet är två av de största orsakerna till frustration i ett förhållande. Varför inte sitta tillsammans och göra en matsedel och planera utgifterna?
Att prata tillsammans om eventuella stora framtida inköp, att ha en buffert, en jämlik inkomst och att ha tydliga regler vid inköp underlättar i de allra flesta fallen.
Av alla de vanligaste bråken i förhållanden är ekonomi ett som bör vara ganska enkelt att undvika, men som också kan leda till oerhört mycket förakt i en relation.
2: Hushållssysslor
Du vill att diskmaskinen ska packas på ett visst sätt, att det ska dammsugas tre gånger i veckan och att det ska bytas sängkläder en gång i veckan. Du kanske har bott ensam och är van vid saker på ett visst sätt och helt plötsligt klampar någon annan in i ditt revir eller i ett nytt gemensamt och allt sätts på ände. Varför ska du behöva se smutsiga strumpor slängda på golvet dag ut och dag in?
Eller varför kan det inte vara lite damm i hörnen? Måste hemmet alltid se ut som ett showroom?
Vanligaste felet ett par gör att ha förväntningar på hur saker ska göras, man förväntar sig att partnern ska förstå att det ska vara på ett visst sätt utan att faktiskt sitta ner och prata om det. Kan man kompromissa?
Många män förväntar sig att kvinnan ska stå för hushållssysslorna såsom städ och matlagning, men förväntningarna är inte rimliga om även kvinnan jobbar heltid.
Så undviker du bråk om hushållssysslor
Några knep för att undvika problem kan vara att ni delar upp sysslorna, eller också att göra dem tillsammans. Och varför inte belöna sig efteråt? Detta samt att ställa rimliga krav på varandra.
3: Kommunikation och egentid
Klassikern egentid, hur mycket egentid behöver man i ett förhållande? Att känna sig låst och att man har för lite egentid är ett klassiskt problem, speciellt om man kanske nyligen flyttat in med varandra. Har man också barn i familjen känns detta som ett konstant problem. Man kanske har hobbys och behöver umgås med vänner på egen hand. Men ofta räcker inte tiden till. Man kan inte vara överallt och göra allt. Det skapar missnöje och blir till ett problem.
Alla förhållanden är olika och alla behöver dessutom olika mycket egentid. Vi är heller inte alltid duktiga på att uttrycka oss själva och vad vi vill vilket kan skapa stor frustration. Det är viktigt att respektera varandra och att kunna vara realistisk i sina önskemål om egentiden. I perioder av livet kan man inte alltid göra vad man vill. För att kunna kommunicera ordentligt och undvika ett problem krävs att man lär sig att kommunicera vid rätt tidpunkt. Man måste också lära sig att i ett förhållande kan man inte gissa sig till vad den andre tänker. Man måste vara rak och öppen med vad man vill. Undvik att generalisera, viktigt är också att lyssna och att bekräfta vad din partner säger. Var uppmärksam på din partner och se om ni eventuellt kan mötas i mitten. Kvinnor brukar allmänt vara bättre lyssnare och vill ha män som har förmågan att göra detsamma. Män vill i många fall lösa sina egna och andras problem och berätta vad han åstadkommit när problemet är löst. Kvinnan är mer intresserad av män som som kan lyssna istället för att komma med lösningar. Av alla dessa vanligaste bråken i förhållanden så är detta mest komplicerat, och det som kräver mest empati och förståelse för varandra.
Så undviker du bråk om kommunikation och egentid
Underskatta inte egentid och kommunikation. Egentiden hjälper dig och din partner att få utrymme att reflektera över utmaningar, vilket är grunden till alla lösningar. Utan fungerande kommunikation, funkar inte relationen. Avsätt kvalitetstid åt detta tillsammans med din partner. Regelbundet och med respekt för varandras sätt att uttrycka sig.
4: Olika bekräftelsebehov
Alla människor har olika behov av bekräftelse, en teori är att det beror på hur man växte upp. Har bekräftelse varit en naturlig del i uppväxten så krävs inte lika mycket i vuxen ålder. Det handlar inte om att få en medalj för något väl utfört uppdrag utan kanske känner man sig inte bekräftad i en relation. Kanske känner man också att ens partner inte lyssnar på en eller ställer frågor när man berättar något. När förväntningarna på bekräftelse är höga och inte uppfylls skapas en konflikt. Man kan aldrig få för mycket bekräftelse, men man kan däremot kräva alldeles för mycket bekräftelse av sin partner. Det är viktigt att lära sig om varandras behov av bekräftelse, men också att om behovet är stort att lära sig att bekräfta sig själv.
Även i en bra relation kan det behövas mycket bekräftelse. Män behöver lika mycket bekräftelse som kvinnor, men behovet kan se olika ut. Kvinnor vill gärna ha bekräftelse på att de ser bra ut och gör något rätt medan män gärna vill ha bekräftelse av sina handlingar.
Så undviker du bråk om bekräftelse och uppmärksamhet
Var uppmärksam på det behov du och din partner har, av uppmärksamhet och bekräftelse. Lär dig bekräfta dina och din partners behov utan att gå till överdrift. Både mannen och kvinnan behöver bekräftelse i relationen/livet, men ofta på olika sätt.
Vad bråkar ni oftast om?
Sammanfattningsvis om de vanligaste bråken i förhållanden
Om vi ska reflektera lite över lösningen på dessa vanligaste bråken i förhållanden så är nyckeln kommunikation, kommunikation och ännu mer kommunikation. I alla de fyra listade exemplen kan bråk undvikas genom kommunikation och bland annat att spendera tid tillsammans med att göra roliga saker. Lyssna och respektera varandra och i de fallen där bråk redan uppstått är det viktigt att komma ihåg att man sällan löser en konflikt under själva bråket, ta en paus och återgå till diskussionen när ni lugnat ner er. Och kom ihåg att även lyckliga par bråkar!