Öva extra mycket på de här 5 frågorna!!!
Du har fått en kallelse till intervju. Fantastiskt kul! Nervöst? Se till att komma väl förberedd. Svar på de 5 värsta intervjufrågorna.
Rent statistiskt slutar en stor majoritet av intervjuerna med att de går vidare med någon annan. Ofta går gemene man på intervjun med inställningen, ”det får bära eller brista”, vilket bara gör det värre, statistiskt sätt.
Denna guide handlar om hur du på bäst möjliga sätt, besvarar fem av de svåraste intervjufrågorna. Anser du dig vara en stjärna på att improvisera fram geniala svar, rekommenderar vi dig ändå att öva på frågorna nedan. Ofta förväntar sig intervjuarna mer än bara ett rätt svar. Tidigare har vi pratat om hur man förbereder sig väl genom att klä sig rätt på intervju och frågor du bör ställa under intervjun. Här går vi till kärnan i intervjuprocessen och pratar om den mest utmanande delen i arbetssökarprocessen. Läs vidare nedan. Här kommer frågorna!
1: Vad är det värsta som du har kommit undan med?
Detta är en väldigt udda fråga som dyker upp ibland. Arbetsgivare ställer ofta den frågan för att få en bättre känsla för din personlighet och om huruvida den passar in i bolaget eller inte. Ibland ställs frågan för att säkerställa att du inte gjort något som anses flagga rött för just den tjänst/position som du är på intervju för. Några viktiga tips här.
Håll det kort och enkelt – oavsett vilken/vilket avancerat hyss/olycka du varit bidragande till, berätta om någon mindre sådan som du var delaktig i som barn och som du kom undan från dina föräldrar/syskon, med. Gör alltså ingen hörna av en fjäder.
Ta din tid att svara – ta god tid på dig att svara. Allt för att få intervjuaren att tro att du behöver anstränga dig för att komma på en incident du varit med om som barn och som du nästan hade glömt bort.
Vårt tips:
Håll det kort och enkelt, samt ta din tid. Ta ett enklare exempel från barndomen som egentligen inte var mer avancerad än ett vanligt hyss.
2: Vad är din största svaghet och hur yttrar den sig i vardagen?
Frågor som dessa ställs så att du som blir intervjuad, lätt erkänner din/dina svagheter. Helt krasst hänger din framtid, på detta företag, på ditt svar. Svarar du fel hänger du löst. Var inte för het på gröten. Svara något i stil med ”Jag har en tendens att ta på mig för mycket uppgifter ibland och bli överengagerad”. Fortsätt sedan med att du jobbar på att bli bättre på att prioritera rätt saker med hjälp av enkla verktyg såsom att-göra listor med mera. Ta aldrig någonsin upp en svaghet som gör att intervjuaren drar öronen åt sig. Fokus (på intervjun) ska vara på dina styrkor.
Vårt tips:
Ta en svaghet som är så pass enkel i sin natur (som du jobbar på) att intervjuaren känner sig väl tillfreds med svaret och kan gå vidare i intervjun, utan att tänka på det.
3: Vad har du för löneanspråk?
Här gäller det att väga sina ord på guldvåg. Vi påstår att den personen som nämner lönen först, är förloraren. Risken om du är den som först nämner lönen, är att du går miste om en högre lön som arbetsgivaren tänkt erbjuda dig. Och när du nämnt lönen är det mycket svårt att kontra om en högre. Lagt kort ligger heter det.
Så invänta intervjuaren att komma med ett lönespann först. När intervjuaren sedan frågar om ditt löneanspråk rekommenderar vi dig att välja en lön som är högre än medianen i spannet som arbetsgivaren erbjuder. Exempelvis om intervjuaren säger ”Lönen ligger mellan 20 och 40 tusen i månaden för de mest erfarna.” Beloppet i mitten, dvs 30, är medianen. Säg då exempelvis ”mitt anspråk är 36 tusen”. Utryck dig stabilt med gott självförtroende. Därefter är det extra viktigt att du sitter ”knäpptyst” och inväntar svar. Detta oavsett hur lång tystnad som följer eller vad intervjuaren ”mumlar”. Ha ett stabilt och seriöst (ej att förväxlas med aggressivt) ansiktsuttryck samt ögonkontakt med intervjuaren. Övning med respektive eller nära vän är att rekommendera.
Vårt tips:
Var den som sist som avslöjar löneanspråk/nivå. Lägg ditt anspråk över medianen. Var knäpptyst, håll stabil ögonkontakt och avvakta svar.
4: Varför ska vi anställda dig?
När det kommer till denna fråga är det extra viktigt att du förbereder dig väl. Kika igen din meritförteckning/CV och leta efter tre till fem saker som gör dig enastående. Dessa saker ska vara kvalitéer som förstärker din arbetsförmåga såsom ”jag är en hårt arbetande individ” eller ”jag får saker och ting gjorda i tid”. Här behöver du även redogöra för konkreta exempel på uppnådda resultat. Vi liksom många chefer påstår att ”tidigare resultat alltid är den bästa indikatorn och förutsägelsen till personens framtida resultat”
Vårt tips:
Gör hemläxan och förbered dig väl. Framförallt när det gäller svaret på denna fråga. Ögna igenom tidigare resultat, skriv ner de bästa på papper och konkretisera så gott det går. Skriv de egenskaper/styrkor som gynnat dig och lett till dessa resultat.
5: Var ser du dig själv om 3–5 år?
Det värsta svaret du kan ge här är ”jag har ingen aning…” eller att annat otydligt svar. Det är som att säga ”jag har ingen aning om vad jag gör i livet och heller ingen aning hur länge jag stannar kvar på detta jobb om jag får det”. Dödligt svar även om detta är sanningen, det vill säga att du helt enkelt inte vet. Här kan även alltför grandiosa visioner som svar ge negativa konsekvenser. Som det sägs går högmod före fall.
Försök istället att svara ”jag har gjort en hel del självbedömningstester och vad jag fick lära mig om mig själv är att jag brinner för detta typ av jobb och vill verkligen göra karriär här”.
Vårt tips:
Var tydligt med vad du vill och undvik svar som gör intervjuaren osäker på dig som kandidat.
Detta är kontentan
Arbetsintervju är onekligen en av de absolut svåraste stegen i jobbsökarprocessen. Som tur är, finns det smarta sätt för att handskas med denna prestationsångest. Ett av dem är att komma väl förbered, och då genom att främst ha övat på de svåraste intervjufrågorna som kan tänkas ställas. Att ge svar på tal är en sak som man bör öva på en annan är sättet du framför dem på. Detta inklusive kroppsspråk. Kroppen säger mer än ord sägs det. Därför är det extra viktigt att vara medveten om att ansiktsuttryck och kroppshållning ibland och ganska ofta kan motsäga det man säger i ord. Och det känner erfarna (som de oftast är) intervjuare oftast av. Öva på en kompis och repetera flera gånger om. Undvik att endast öva dagen innan.
Nu när du vet hur du ska besvara 5 klassiskt svåra intervjufrågor, passa även på att läsa vår stora 3-stegs-guide till att lyckas på intervju!