Utan tydliga mål så ödslar du tid, pengar och energi!
Vi har alla hört att det är viktigt att sätta mål, och framförallt att sätta bra mål. Men det är inte så lätt som man kan tro, oftast väljer vi kanske lite för lätta mål, bara för att eliminera risken för att misslyckas
Att sätta mål är en extremt viktig del i arbetet att växa, både som person och när det gäller konkreta prestationer, så som idrott och arbete. Utan mål tar de flesta av oss alltid den lätta vägen ut och undviker konflikter och utmaningar som skulle gjort oss starkare, och fått oss att växa. Det är helt enkelt bara inbyggt i oss.
Varför skall jag sätta mål?
Man kan tycka att det låter överdrivet ambitiöst att sätta mål i på sig själv. Men faktum är att just målstyrning är en av de mest tydliga gemensamma nämnarna bland framgångsrika människor. De som sätter mål når alltid längre än de som ”bara kör på känsla”.
Här är några fördelar med att sätta mål:
1: Målen håller dig fokuserad
Distraktioner finns överallt, man kan inte röra sig 5 meter utan att stöta på ett drös distraherande saker. Det kan vara allt ifrån reklam, sms, mail och sociala medier. Har du däremot ett mål som du verkligen vill nå, då kommer du lättare kunna stå emot alla frestande distraktioner.
2: Mål gör dig ansvarig för utfallet
Det kan låta simplent, men om du sätter mål, och skriver ned dem, så blir du direkt ansvarig för hur det kommer att gå. Man kan tro att man alltid är ansvarig för sitt liv och sina resultat (vilket man så klart är), men det är förvånande hur lätt folk tar det hela om de inte specificerat målen. Som sagt, vi vill alltid ta den lätta vägen ut.
3: Bra mål hjälper dig veta vad du skall göra för att lyckas
Ingen vill erkänna det, men alla människor vill alltid ha order. Order är på sätt och vis ansvarsbefriande, och vem vill ha ansvarsfrihet? Sätter du upp tydliga och bra mål så ger det dig en tydlig överblick över vad som behöver göras, du har med andra ord fått order av dig själv.
Det är en konst att sätta bra mål
Tyvärr så sätter vi dock inte automatiskt rätt mål bara för att vi hört att det är viktigt. Att sätta bra mål är en process som egentligen också behöver styras av mål (ironiskt nog). Precis som när det gäller att sätta mål för träning så försöker de flesta av oss alltid komma undan (ofta helt omedvetet) så lätt som möjligt. Vi väljer kanske ett lite lättare mål än vi egentligen skulle klarat av.
De mål du sätter på dig själv och vad du egentligen är kapabel till att klara av skiljer sig avsevärt, vi undervärderar vår kapacitet, många gånger för att vi är rädda för att misslyckas eller för att det skall bli för jobbigt. Det är just därför vi värderar bra tränare/chefer så högt, de vet vad vi är kapabla till och kan pressa oss att prestera på topp.
Sätt SMARTa mål!
Bra mål är smarta, och inte smarta som i att de förstår skillnaden på partiklar, atomer och elektroner, utan SMARTa som i den här oerhört enkla men effektiva formeln för att sätta bra mål.
Följer du SMART-formeln när du sätter dina mål så kommer du märka att målen inte bara blir tydligare och bättre, det blir även mycket lättare att nå dem.
1: Specifika
För att veta om man lyckats med ett mål eller inte så måste det vara specifikt. Luddiga mål så som ”Jag vill komma i bättre form” eller ”Jag vill bli en bättre människa” är helt värdelösa. Det går inte att objektivt avgöra om man lyckats eller inte, vilket gör att man inte kan ha några delmål och man kommer oundvikligen fuska.
Vill du lära dig sätta bra mål så måste du börja med att göra dem specifika!
2: Mätbara
Ett mål som inte är mätbart är ett mål du inte kommer nå. Kan du inte hela tiden mäta resultatet så blir processen luddig. Fördelen med att kunna veta hur man ligger till är också att man kan få energi från att nå små delmål. Vill du t.ex. gå ned till en specifik vikt så ser du hela tiden hur du tappar hekto för hekto och du vet hur långt du har kvar. Väljer du dock ett ospecifikt mål som t.ex. ”Jag vill bli smal” så kommer du aldrig veta hur du ligger till, just eftersom du inte kan mäta hur långt du kommit.
3: Accepterade
Alla bra mål är accepterade av båda parter. Det kan handla om mål på jobbet, mål som du sätter på dig själv eller mål i ett förhållande. Oavsett vem som sätter mål på vem så måste målet vara accepterat för att det skall ge personen/personerna energi och motivation. Ingen gillar mål som är forcerade på dem, detta gäller även mål som du sätter på dig själv!
4: Realistiska
Många av oss har högt flygande planer, vilket är fantastiskt. Men storslagna drömmar är inte bra mål. Du skall självklart jobba för att uppfylla dina drömmar, men du skall inte ha drömmarna som mål.
Delmål är ett viktigt verktyg för att nå dit man vill. Vill du bli VD på ett stort bolag så bör du starta med att skaffa ett jobb/utbildning. När du är klar med det så borde ditt nästa mål vara att klättra inom organisationen och successivt så klarar du mål efter mål, som alla leder till ditt drömmål. Människor måste få vinna regelbundet för att få energi och bli motiverade. Ingen vill ha en 10-års plan som mål, det känns inte påverkbart och blir bara något man lägger åt sidan.
5: Tidsbestämda
Utan deadline faller de flesta i fällan ”ähh, jag kan göra det där sen, jag har tid”. Ett tidsbestämt mål skapar inte nödvändigtvis stress, många gånger kan det faktiskt vara tvärtom. Vet du vad du skall göra, och när det skall vara klart, då har du en tydlig uppgift och kan enkelt investera tid och energi i att försöka lösa den. Det skapar motivation, inte stress
Slutord
Sätter du mål på dig själv? Skicka gärna ett mail, eller tagga oss i ett inlägg på Instagram om det är så att du hittat ett sätt som funkar för just dig. Alltid kan det inspirera någon!