”Boys will be boys”, säger man ofta på engelska…
”Män försöker vara män” är ett annat sätt att egentligen uttrycka samma sak. En stor motivationsfaktor i nästan allt som vi män gör är just detta: Vi vill vara manliga. Är detta biologiskt eller kulturellt? Det är den eviga frågan, precis som med så mycket annat i vårt samhälle. Faktum är dock att de flesta män går igenom åtminstone några perioder i sitt liv där huvudsyftet är att uppnå ett tillstånd av just manlighet.
Vad är det då vi ägnar oss åt för att uppnå framgång och manlighet?
Här är 3 saker de flesta män förr eller senare provar på, med olika framgång.
1: Snabba cash.
Att ha mycket pengar är givetvis en motivationsfaktor för alla människor, men för män handlar det väldigt ofta om annat än komfortabel överlevnad. Att ha mer pengar än andra män ses som prestigefullt. Många försöker göra karriär, men väldigt många män söker någon gång efter snabba genvägar till den ekonomiska framgången.
Ett bra exempel på detta är män som spelar poker. De flesta män har en tendens att tycka att de är bäst på allt, eller åtminstone potentiellt lika bra som alla andra. Detta försöker man gärna bevisa genom att någon gång prova på hela pokergrejen.
Chris Moneymaker är en rätt känd pokerspelare som från början var en helt vanlig revisor från Tennessee. Tills han gick med i en turnering med 86 dollars buy-in online och vann en plats i WSOP, världsmästerskapet i poker i Las Vegas. Han vann hela turneringen och bidrog till både pokerns uppåtgående trend idag, och till tron om att vem som helst snabbt kan gå från ingenting till att bli pokermiljonär.
Det finns självklart en viss sanning i att vem som helst kan bli vad som helst. Men det roliga är att vi alla vid något tillfälle går igenom en period då vi tror att vi bara kan börja spela och enkelt bli nästa Chris Moneymaker, eller att vi är lika bra redan innan vi ens har börjat.
2: Bevisad framgång med kvinnor.
Av naturliga skäl är de flesta män intresserade av kvinnor. Ett beteende som dock ofta uppstår i manliga diskussioner är behovet av att skrytsamt prata om hur mycket framgång man har med det motsatta könet, oavsett om det är sant eller ej. Ju mer partners du har eller har haft, desto manligare framstår du.
Överdriften i dessa sammanhang är alltför vanlig. Detta beteende mognar de flesta ifrån, men fördelen med att framstå som en ”Alfahane” inför sina vänner är någon gång tillräckligt stark för att hitta på lögner alternativt för att hitta ännu fler ”casual partners”, oavsett om man faktiskt är intresserad av dem eller ej.
3: Muskler
Alla män har någon gång haft ett gymkort. Alltför många har dock använt detta kort alldeles för lite. Däremot så motiveras vi alla till att någon gång testa det här med att bygga muskler. Motivationen? Vi vill bli manligare. Vi vill bygga upp våra muskler så att vi sedan kan konkurrera med andra män, både på slagfältet och på kvinnomarknaden. Att ha större muskler inger makt, som i sin tur leder till bättre chanser hos det motsatta könet, åtminstone enligt den bilden vi har målat upp.
Är det nödvändigt?
Att tjäna pengar så att man kan leva ut sina drömmar, ha framgång på kärleksmarknaden och att vara hälsosam är kanske de tre viktigaste sakerna i vilket liv som helst. Men frågan är av vilken anledning vi desperat söker dessa saker? I slutändan tror jag det handlar om att man vill vara manlig enbart för att till slut hitta en stabil kärlekspartner, med vilken man senare kan skaffa familj och fortsätta livets cykel.
Det ironiska är att allt detta blir lite bakvänt. Målen blir medlen, så att säga.
Vad det gäller att lyckas med kärleken, om det nu är vårt ultimata mål, så kan vi kanske döda några manlighetsmyter med denna artikel från date coaching Sweden.
Sammanfattningsvis
Muskler, pengar och sex i all ära, men det är inte det som är definitionen av manlighet. Manlighet kommer inifrån, så du kan tyvärr inte fuska dig till en känsla av manlighet.
Något som är väldigt viktigt att förstå är att manlighet alltid bottnar i trygghet. Först när du är trygg med dig själv så kommer du känna dig manlig på riktigt. Problemet är sedan att det krävs olika saker och tar olika lång tid för folk att bli trygga, så det finns tyvärr inget facit.
Men ska du börja någonstans så handlar det i de allra flesta fall om att våga gå utanför sin comfort zone, det är där allt händer.