Oslagbara möjligheter till studier och boende…
Studentlivet lockar väldigt många och det finns ett väldigt stort utbud av olika universitet och högskolor runt om i landet som man kan välja mellan. Trycket är särskilt stort i Stockholm, Göteborg och Malmö där det är svårare att hitta ett prisvänligt boende som är mer centralt beläget.
Som studerande finns det en del saker man kan tänka på för att hitta ett boende som faller än i smaken och som dessutom passar bra när man lever på ett mer knapert studiemedel och CSN-lån.
Sverige är ett populärt val för personer som vill studera och tack vare vårt välutvecklade skolsystem och gedigna utbud av universitet är det också högt tryck på utländska studenter runt om i landet. Utbudet av svenska universitet och högskolor uppgår till runt 50 stycken, spridda över hela Sverige men där utbildningar i landets större städer är av särskilt stort intresse.
3 tips för att hitta ett mer prisvänligt boende i Sverige
Att hitta ett bra boende som student är inte bara tidskrävande, det är också ganska knepigt och särskilt om man väntar till sista minuten eller kommer in på en utbildning med väldigt kort varsel.
Utbudet av lägenheter som är anpassade för studenter är väldigt bra utöver hela landet, där plattformar som Bostadshub kan bidra med hjälp för att göra det enklare att jämföra boenden i Sverige. Det är runt 40 000 svenskar som använder sig av denna tjänst varje månad för att hitta ett nytt boende.
Så vad ska man tänka på om man behöver leta efter ett rum eller lägenhet att hyra under sina studier, samt hur hittar man ett boende som är inom en rimlig prisnivå? Som student finns det också en mängd saker man kan göra för att spara pengar och sätt att leva mer snålt, vilket också kan vara bra att väga in för att man ska klara sig under studietiden.
1: Börja att leta i god tid
Det finns inte alltid möjlighet att börja leta månader innan eftersom man oftast inte får svar direkt på sin ansökan och istället brukar få besked om att man har blivit antagen väldigt tätt inpå terminsstarten. Men så snart man har fått ett svar från universitetet eller högskolan är det bra om man börjar leta efter ett boende så snart som möjligt.
Använd olika plattformar för att få en bra överblick på hur marknaden ser ut, fundera på om det är någon som bor i staden som man kan vara inneboende hos och fundera också på vilket typ av boende som passar bäst. Basera alltid valet av boende efter hur mycket CSN betalar ut varje månad, samt om man har några extra inkomster som man kan ta av.
Glöm heller inte att skaffa hemförsäkring som student, vilket skyddar ens ägodelar och erbjuds också till ett rabatterat pris när man studerar.
2: Erbjuder området goda träningsmöjligheter?
Det är viktigt att man också fokuserar på några andra faktorer för att kunna hitta ett boende som är mer skräddarsytt utefter sina intressen. Prioriterar man till exempel hälsa, träning och välmående är det viktigt att det finns goda möjligheter att hålla sig aktiv i området, att utbudet av gym och träningsanläggningar är gediget och många föredrar då att leta lite utanför stadskärnan där man också har tillgång till bättre utomhusträning i många städer.
Om träning är ett viktigt intresse är detta någonting som man bör fundera över, där man oftast också kan spara en bra slant på att välja ett boende från Bostadslistan som är lite längre från city. Bara i Stockholm har man mer än 70 olika studentanpassade alternativ att välja mellan, där man också kan utvidga sökområdet på upp till 60 kilometer för en mer skräddarsydd sökning.
Det är viktigt att man väljer ett boende som faller inom en rimlig budget, eftersom man har mindre att röra sig med som student. Att bo lite längre ut kan då vara ett bra sätt att spara pengar.
3: Leta bland utbudet av studentbostäder
Studentbostäder är en bra början att gå och i samtliga kommuner finns det särskilda studentboenden som man kan hyra direkt från staten eller där boendet är anpassat för personer som behöver hyra under en begränsad tid eller har en lägre budget att anpassa sig efter. Många föredrar också att söka en utbildning i Stockholm och det finns flera fördelar med att bosätta sig i huvudstaden.
Särskilda studentbostäder brukar innebära att man hyr ett rum och utöver detta delar kök och badrum med andra studerande. En stor fördel med detta är att man kan hålla hyran på en lägre nivå och det skapar också väldigt god gemenskap. Tiden som student kan vara en ganska stressig period och därför är det många som föredrar att bo med likasinnade personer som har respekt för varandra.
Det finns även studentbostäder i Stockholm hos Bostadslistan som är särskilt anpassade för studenter. Dessa är utspridda över hela staden och här kan man hitta ett billigt boende från 2 100 kronor och uppåt. Jämför olika alternativ för att hitta ett passande alternativ och dela med andra studerande för att spara pengar.