Betalt reklamsamarbete med Lavendla.

Värdefulla råd vid en bodelning…

Om du har syskon eller är gift så kommer det med stor sannolikhet komma en tid i ditt liv då du behöver gå igenom en bodelning. En bodelning är det som sker när man vid skilsmässa eller dödsfall delar upp alla ägodelar och värdesaker på ett rättvist sätt. Förhoppningsvis slipper du uppleva en skilsmässa, men om du du har syskon så kommer du mest största sannolikhet behöva hantera en bodelning när era föräldrar går bort.

Detta är så klart inte ett kul ämne, men just därför så vill vi ge dig några enkla men värdefulla tips så att du kan var förberedd när det väl är dags.

Ordlista vid bodelning

Här är några termer relaterade till bodelning som är bra att känna till innan vi går vidare till våra tips.

  • Bodelning – När man delar upp alla värdesaker och tillgångar vid en skillsmässa eller ett dödsfall.
  • Bouppteckning – När man inventerar och listar alla tillgångar och ägodelar som ska ingå i bodelningen.
  • Bodelningsförättare – En utomstående person som hjälper till att hantera och driva igenom bodelningen.
  • Lottläggning – När man beslutar om vem som får vad i bodelningen.
  • Bodelningsavtal – Ett avtal som specificerar vem som fick vad i bodelningen.

1: Skriv ett bodelningsavtal

Även om du och dina syskon är sams, eller du och din ex-maka är överens så är det ovärderligt att skriva ett ordentligt bodelningsavtal där det tydligt framgår vem som fått vad, och hur man fördelat alla tillgångar.

Syftet med detta är att ge dig inre frid och minimera alla former av dispyter och problem som kan uppstå tre, fem eller tio år senare när någon plötsligt inser att den där byrån faktiskt var viktig för dem. Avtalet eliminerar alla såna problem, så glöm inte att skriva ett sådant.

2: Tänk långsiktigt

Den eller de du bodelar med står dig troligtvis nära, och har stått dig nära under en stor del av ditt liv. Tänk på detta när det börjar hetta till i diskussioner. Pengar är inte särskilt viktigt i längden, och en tavla eller en byrå är heller inte oersättlig. Men din relation till din familj eller dina barns mamma är svår att reparera om den blir infekterad.

Tänk långsiktigt och fundera på vad som faktiskt är värdefullt och vad som går att ersätta.

hjälp vid bodelning bodelningsavtal

3: Ni behöver inte professionell hjälp så länge ni är överens

Är ni helt överens om hur ni vill dela upp allt så behövs ingen professionell hjälp. Då bestämmer man bara hur man vill ha det och skriver ett bodelningsavtal (se punkt 1).

Men om ni skulle vara oense om något så gör ni bäst i att ta professionell hjälp så snabbt som möjligt, för att inte infektera er relation och för att säkerställa att ingen känner sig lurad. Hos Lavendla kan du kan läsa mer om bodelning och hur det går till när man får professionell hjälp vid en bodelning.

Sammanfattningsvis

En bodelning är aldrig rolig, orsaken till att man behöver bodela är antigen att man skiljer sig eller att någon i släkten har gått bort. Så för att hjälpa dig hantera situationen på bästa sätt så har vi skrivit ihop dessa 3 korta men värdefulla tips inför en bodelning:

  1. Skriv ett bodelningsavtal – Detta kan ni alltid gå tillbaka och titta på om det skulle uppstå en dispyt i framtiden, vilket kommer bespara dig grå hårstrån och magsår.
  2. Tänk långsiktigt – Möbler, tavlor och pengar går alltid att ersätta. Men din relation till dina syskon eller dina barns mamma är betydligt mer komplicerad och ömtålig, så tänk noga på vad som faktiskt är värdefullt här i livet.
  3. Man behöver inte professionell hjälp om man är helt överens, men är man inte det så bör man ta professionell hjälp för att inte slita på relationen.

Lycka till!

Föregående artikelStudenthemförsäkring – Något Allt För Många Studenter Glömmer
Nästa artikelJobba Hemifrån Seriöst – 6 Steg Till Effektivt Arbete Hemma
Allt från personlig utveckling till sköna sneakers är intressant! Kvalitetstid för mig är en kall, ljus, amerikansk öl i solen på en uteservering, gärna "i goda vänners lag" om man nu skall slänga in något klyschigt också.