Visst vore det skönt om man kunde glömma hemska minnen?
Hemska händelser upplever tyvärr alla. Och många gånger kan de påverka oss under en lång tid framöver. Ett plötsligt dödsfall, dåligt avslutade förhållanden och överkokt pasta kan vara jäkligt jobbiga att minnas. Så den naturliga frågan är så klart, ”kan man glömma dåliga minnen?”
Det är faktiskt inte så att minnen arkiveras ”i ett skåp i hjärnan”. Utan varje gång du är med om något så formar du faktiskt om hjärnans ”kablar”, delvis genom olika reaktioner i protein i hjärnan. Något man upptäckt relativt nyligen.
Ju mer du minns, desto mindre stämmer dina minnen
Varje gång man upplever något så skapar man alltså nya kopplingar i hjärnan. Det betyder faktiskt också att varje gång man kommer ihåg ett minne så kopplar man om hjärnan lite till. Det innebär att varje gång man minns en specifik händelse så ändras faktiskt det minnes lite. Med tiden blir det oundvikligen stora förändringar.
Vad innebär då det? Kan man minnas-sönder minnen?
Droger och elchocker gör susen!
Forskare som undersökt möjligheterna att glömma dåliga minnen har testat att ge råttor en elchock kort efter att ha spelat ett högt ljud. Efter ett par gånger så lärde sig råttorna att ljudet innebär en elchock. Så varje gång de hörde ljudet stressade de upp sig och sprang runt. I kombination med detta så provade de sedan att ge råttorna ett proteinhämmande preparat. Som alltså hämmar de proteiner som skapar nya kopplingar i hjärnan.
Resultatet? De kunde få råttorna att glömma att det höga ljudet alltid följdes av en elchock.
Slutsatsen är alltså att man med hjälp av droger rent tekniskt skulle kunna radera minnen. Men i dagsläget är det inte möjligt rent praktiskt. Frågan är ju också om du skulle vilja trycka in det här preparatet i hjärnan?