Kan Japan vara med och slåss mot Skottland, Kanada och Irland när det gäller Whisky?
Säger man ”Whisky” så för det omedelbart de flesta mäns tankar till Skottland och USA, vilket inte är konstigt eftersom merparten av den whisky vi dricker i Sverige är producerad där. Men som med det mesta är det bra att ha en bredare kunskap är gemene man, det är en av definitionerna av att anses allmänbildad.
Här är två riktigt bra Japanska whiskysorter. De senaste åren har Japansk whisky blivit allt mer populär i världen och innan alla börjar bli ”fans av Japansk whisky”, som de tenderar att bli när det gäller allt som är trendigt, så känner vi att en riktig man ser till att ha lite kunskap i bagaget och på så vis slipper framstå som en pretentiös hipster.
Hakushu
En 'single malt whisky' från Suntory (som också producerar Yamazaki single malt och Hibiki blended whisky).
Den har en frisk smak med toner av ek och vanilj med en lätt bärnstensfärg. Destilleriet sägs vara det högst belägna i Japan.
Kortfattat är det en whisky som fått mycket bra betyg av whiskykännare världen över och är värd ett köp.
Hakushu har nummer 594 på Systembolaget och kostar ca 600kr
Nikka Taketsuru
Nikka Taketsuru är en 'blended whisky' producerad av Nikka Whisky Company.
Taketsuru är en tyngre whisky med toner av mörk choklad, karamell och rök med en färg som påminner om guld och honung.
Taketsuru är uppkallad efter grundaren av Nikka destillerierna och även ansedd som Japansk whiskys fader.
Taketsuru finns i Systembolagets beställningssortiment och har nummer 85013, den kostar ca 600kr.