Marsvin gäspar, lejon gäspar, människor gäspar, men varför?
Frågan om varför man gäspar är ungefär lika gammal som elden och hjulet, med andra ord har vi alltid undrat varför vi gäspar, och det har aldrig funnits ett definitivt svar.
Det har spekulerats om att det handlar om att få ett extra tillskott av syre för att man skall piggna till lite, vilket skulle förklara varför man gäspar extra mycket när man är trött.
Det har även diskuterats om gäspningar skulle vara en social signal för att det är dags att dra vidare och hitta på något nytt. Detta kommer av en studie som gjordes på lejon där man såg att alfahanens gäspning spred sig runt hela flocken och strax därefter så bytte de antingen plats eller gav sig av för att jaga.
Det finns mängder med olika teorier, och de ovanstående är bara två exempel. Egentligen så finns det inget 100% säkert svar på frågan ”Varför gäspar man?” men det finns en ny teori.
Kyla ned hjärnan, en ny teori
En ny teori är att vi gäspar för att kyla ned hjärnan. En gäspningar aktiverar en mängd muskler i ansiktet, drar in kall luft och får dit hjärta att slå snabbare. Allt detta hjälper till att sänka temperaturen i hjärnan, och precis som med datorer så fungerar hjärnan bäst så länge den håller en viss temperatur.
Sömnbrist och allmän utmattning höjer temperaturen på hjärnan, vilket stödjer teorin, eftersom det är just när vi är trötta och/eller utmattade som vi gäspar som mest.
Varför smittar gäspningar av sig?
Bara att läsa titeln på den här artikeln räcker för att de flesta skall börja gäspa, så smittsamt är fenomenet.
Nya studier (se videon) visar på att det smittsamma i en gäspning är ett sätt att visa att man förstår den andre, för att skapa lite likheter och sämja i flocken.
Forskningen visar att vi faktiskt inte smittas av gäspningar förrän vi kommer upp i 4-5års-åldern. Det är i denna ålder som vi utvecklar vår empatiska förmåga. Ytterligare så visar forskningen att personer med autism är mycket mindre benägna att bli smittade av gäspningar, vilket stödjer teorin om att det är en empatisk reflex.
Men precis som med den förra frågan, ”Varför gäspar vi?”, så finns det inget 100% säkert svar här heller.
Om du fortfarande tvivlar på att gäspningar smittar så kan du kolla in den här ”Gäspometern” och se hur länge du klarar dig innan du börjar gäspa.
Varför gäspar man?
AsapSCIENCE har (som vanligt) satt ihop en tydlig, pedagogisk och underhållande video där de försöker svara på en uråldriga frågan ”Varför gäspar man?”.