Vilken drink skålar du in det nya året med?
Årets mest omtalade fest är snart här, Nyårsafton.
Om du har pressat Smokingen, lärt dig knyta din fluga och putsat skorna så är det bara Nyårsdrinken kvar. Här är 3 tips på tidlösa och klockrena Nyårsdrinkar.
Är du osäker på vilken typ av glas du bör servera de olika drinkarna i så kan du alltid titta i vår Glasguide.
Barbotage
Champagnedrinkar är perfekt för Nyårsfesten, det känns lyxigt, blir snyggt och är väldigt enkelt. Barbotage finns i lite olika varianter men det här är min favorit.
Du behöver:
- Ett Champagneglas
- En citron eller en apelsin
- 2 cl Cognac (eller annan brandy)
- 1 msk Grand Marinier
- 16 cl Champagne (eller annat bra bubbel)
Så här gör du:
- Skala av det yttersta lagret av skalet på en citron eller apelsin med en potatisskalare
- Häll Cognac (eller annan brandy) i ett champagneglas
- Häll i Grand Marinier
- Fyll upp med Champagne
- Rör om försiktigt
- Garnera med en bit citron- eller apelsinskal
Vodka/Whisky Sour
Det är svårt att komma på en mer klassik och användbar drink är en Sour. Eftersom den går lika bra att blanda på både Vodka och Whisky så bör den passa de allra flesta, gillar man av någon anledning inte Whisky så lär man i alla fall inte ogilla Vodka också, och vice versa.
Du behöver:
- Tumblerglas
- Skivad citron (för garnering)
- 1 Cocktailkörsbär
- 4 cl Vodka/Whisky
- 2 cl Sockerlag
- 2 cl Citronjuice (från färsk, pressad citron)
- 1/2 Äggvita
- 1 Shaker
- Is
Så här gör du:
- Blanda alla ingredienser i en shaker (inklusive isen)
- Skaka ordentligt i ca 15 sekunder
- Häll upp allt i ett tumblerglas
- Garnera med en citronskiva och ett cocktailkörsbär
Enkelt!
Old Fashioned
En fantastisk drink som funkar alla årstider, och alla tillställningar. Old Fashion är perfekt innan maten, efter maten och som en samtalsdrink på verandan. Definitivt en personlig favorit.
Du behöver:
- Ett Old Fashioned-glas, alternativt ett Tumblerglas
- En råsockerbit
- Angostura Bitter
- Bourbon (t.ex. Makers Mark eller Jim Bean)
- Sodavatten
- En Apelsin
- En enorm isbit
Så här gör du:
- Lägg sockerbiten i glaset och stänk på lite Angostura Bitter, tillräckligt för att hela sockerbiten skall bli fuktig
- Skala av en bit av det yttersta lagret från från apelsinens skal
- Skär loss en relativt stor bit apelsinskal (var försiktig så du inte får med för mycket kött)
- Mosa sockerbiten noga med en muddler eller cocktailsked, eller vad som helst som du enkelt kommer åt sockerbiten med
- Häll i sodavatten, ungefär så mycket som skulle behövts för att täcka sockerbiten
- Rör om noga så att sockret löses upp
- Häll i 4-6 centiliter Bourbon
- Pressa i oljan från apelsinskalet
- Lägg i isen
- Dekorera med den tunna biten apelsinskal du först skalade bort
- Rör om försiktigt
- Njut av vad som kanske är världens manligaste cocktail
Nu gäller det bara att komma på en riktigt bra skål, något enkelt och konkret men genomtänkt brukar uppskattas av de flesta.