3 Lån du troligtvis kommer ta…

Något som varit på tapeten ett tag nu är att det skulle vara konstigt att vara belånad. Ordet belånad har så klart en negativ klang, men konceptet i sig är mer vanligt än ovanligt. Den här lite udda anti-lån-vågen började växa fram i efterdyningarna av finanskrisen 2008, som berodde på att vanligt folk i USA tillåtits ta lån de egentligen inte hade råd med. När pengarna sedan skulle in så kraschade bostadsmarknaden. Det ledde till att vissa fick en felaktig bild av att ta lån, men det är som sagt mer vanligt att vara belånad än motsatsen.

I den här artikeln tittar vi lite närmare på lån och det faktum att det inte är konstigt att vara belånad.

1: Bostadslån

Vi börjar med det mest självklara. Vill du bo i ett hus eller en lägenhet som du kan forma så som du vill ha den så kommer du behöva ta ett bostadslån. Det kan kännas läskigt att belåna sig för livet men det är så bostadsmarknaden fungerar, det finns ingen som har råd att köpa sitt boende med pengar de har på banken, det skulle ta årtionden att spara ihop pengar nog för ett boende.

Bostadslån är utan tvekan den vanligaste typen av lån, så gott som alla har ett bostadslån och det är inget konstigt med att vara skyldig banken några miljoner kronor, det är så samhället är uppbyggt. Så lyssna inte på de som är skrämda från finanskrisen 2008, alla män har lån.

att ta lån till bostad

2: Billån

En bättre begagnad bil kan de flesta spara ihop till, om de verkligen anstränger sig och lägger några månder/år på det. Men de flesta har kanske inte den tiden på sig, de kanske väntar barn och behöver en bil, eller så flyttar de till en bostad som kräver bil. Oavsett anledning så är det väldigt vanligt att ta ett lån för att köpa en bil. En någorlunda ny bil kostar oftast över 100.000 kr, och det är få som sitter med den typen av pengar på banken. Enligt tidningen Teknikens Värld så har priset på begagnade bilar ökat kraftigt de senaste åren, så även en begagnad bil kräver oftast ett billån.

3: Renoveringslån

Ingen har kontanter på banken nog för att betala för en badrumsrenovering på 210.000kr, det är inte så det funkar. De allra flesta (jag skulle säga 95%) av alla som renoverar hemma tar ett  så kallat renoveringslån. Den här typen av lån kommer i två olika former, antingen så gör man det i form av ett helt vanligt privatlån, alltså att man lånar pengar av banken till det man behöver. Den andra varianten är att man ökar sitt bostadslån och använder de pengarna till att renovera.

Fördelen med att öka bostadslånet är att räntan oftast är mycket bättre. Men för att man ska kunna göra detta så behöver värdet på lägenheten vara betydligt högre än vad man har i lån, antingen för att man betalat av lånet eller för att lägenhetens värde har ökat. Om så inte är fallet så kommer banken oftast att neka att man höjer bostadslånet, och då får man ta ett privatlån för sin renovering, vilket är väldigt vanligt.

Vill du ha lite mer koll på kostnader för att renovera t.ex. ett badrum så rekommenderar vi att du kollar in den här artikeln på Byggahus.se, så får du lite perspektiv.

låna pengar för att renovera badrum

Avslutningsvis

Tråkigt nog har någon slags rädsla för att ta lån spridit sig lite i samhället, men den är helt ogrundad, och sanningen är den att de allra flesta har både ett och två lån. Det är helt enkelt normen, och det är så samhället är uppbyggt.

Så du behöver inte känna sig stressad eller orolig över att ta ditt första lån, det är normalt och det är behövligt för att komma framåt i livet. Vill du bo i hus, köra en säker och vettig bil och kunna renovera när ditt boende behöver det, ja då är det ett lån som gäller, och det är inget konstigt med det.

Föregående artikel4 Enkla Inredningstips Som Gör Större Skillnad Än Änsträngning
Nästa artikelPeroxidfri Tandblekning – Vad Innebär Det Och Vad Är Fördelarna?
Allt från personlig utveckling till sköna sneakers är intressant! Kvalitetstid för mig är en kall, ljus, amerikansk öl i solen på en uteservering, gärna "i goda vänners lag" om man nu skall slänga in något klyschigt också.