Ett effektivt sätt att dryga ut kassan…
Man kan tro att det finns två val när det kommer till att tjäna pengar. Antingen är man anställd eller så driver man eget. Men det finns en tredje väg, lite av en ”hakakan och äta den-väg” vi kallar det att ha en sidobusiness.
En sidobusiness är ett företag du driver vid sidan om din vanliga anställning. Det kan vara att du målar tavlor som du säljer, fotograferar bröllop eller driver en stor blogg. Oavsett vad det handlar om så är definitionen av en sidobusiness något du gör som du tjänar pengar på vid sidan av din anställning. Det är ett effektivt sätt att relativt riskfritt få prova livet som entreprenör och dryga ut kassan med några extra tusenlappar varje månad.
Om du tycker det här låter intressant så tycker vi att du borde köra! Men läs först våra 3 tips här nedanför, tips som kommer hjälpa dig lyckas bättre när det är dags att starta sidobusiness.
1: Tänk: ”Minimum viable profit”
En väl fungerande sidobusiness är just det, en sidobusiness. Om den tar över ditt liv så är det antingen dags att skala ned, eller sadla om och bli egen företagare på heltid.
Om du vill starta sidobusiness som drar in lite extra pengar utöver din vanliga anställning så bör du ha konceptet minimum viable profit som ledstjärna. Det handlar om att identifiera hur mycket vinst du behöver ha för att det ska gå runt, den siffran är sedan ditt huvudsakliga fokus. Fokusera inte på exponentiell tillväxt, skalbarhet och börsnotering, det kommer inte leda till att du bygger upp en hållbar verksamhet som du med lätthet kan driva vid sidan av din anställning. Faktum är att det med största sannolikhet kommer leda till att du drar på dig kostnader istället för vinst och att antalet oavslutade projekt staplas på varandra. En sidobusiness handlar om hållbarhet och en delikat balans.
Det är självklart inget fel med högt flygande planer, men då måste du också vara beredd att hoppa i med båda fötterna så att säga. Är det en sidobusiness så vill du hitta en nivå som är rätt för dig, och sen sträva mot att ta dig dit och sedan utvärdera din situation. Var försiktig med att bre på för stort, om du inte är beredd att sadla om helt.
2: Håll kostnaderna nere
De flesta som startar en sidobusiness gör det för att dryga ut kassan lite. Kanske för att kunna åka på semester med familjen, eller ha råd med drömbilen. Oavsett varför du startar din verksamhet, och oavsett vilken typ av verksamhet det är så bör ett av dina huvudsakliga fokus vara att hålla nere alla former av kostnader. Kan du jobba från din nuvarande dator? Har din bostadsrättsförening en lokal du kan vara i om du behöver utrymme? Måste du verkligen ha ett extra telefonabonnemang? Går det möjligtvis att hyra utrustningen du behöver istället för att köpa den? Detta är frågor som är viktiga att ställa dig själv, eftersom kostnadseffektivitet är nyckeln till en väl fungerande sidobusiness.
Men det är inget fel i att behöva kapital
Det är så klart fördelaktigt om din sidobusiness inte kräver något kapital, inventarier eller produkter, men de allra flesta verksamheter kräver åtminstone något av det. Har du en bra affärsidé, och kanske till och med redan kunder som du vet kommer leverera intäkter bara du kommer igång, ja då kan ett lån vara en lönsam investering. Ett lån hjälper dig komma igång direkt så att du kan tjäna igen pengarna som krävdes för uppstart.
Som alltid när det kommer till lån, försäkringar och olika avtal så är det bäst att jämföra alternativen innan man bestämmer sig, och det finns en mängd olika siter där du kan göra just detta, så fastna inte i ett lån med dåliga villkor.
3: Välj en niche som inte kräver din konstanta uppmärksamhet
Att driva ett café är en usel sidobusiness. Inte för att det är dåligt att äga ett café, utan för att den typen av verksamhet kräver din konstanta uppmärksamhet. Du kommer behöva jobba 16 timmar per dag och vara tillgänglig dygnet runt för att hantera olika typer av situationer, som leveranser, personalbrist, trasiga fönster osv.
För att du ska kunna jobba med din sidobusiness vid sidan av din anställning så behöver det vara något du kan jobba med asynkront så att säga. En bröllopsfotograf låser så klart upp sig dagen för bröllopet. Men retuschering av bilderna kan ske på dina egna villkor. En bloggare kan skriva och fota när hen känner för det. Gör du skräddarsydda mobilskal så kan du göra det i din lilla verkstad när du känner för det. Det är den här typen av verksamhet du behöver ha för att det ska vara en fungerande sidorbusiness. Annars kommer du med tiden att bli utbränd när kunderna kräver din uppmärksamhet när du vet att du behöver fokusera på din anställning.
Har du en sidobusiness redan?
Sammanfattningsvis om att starta sidobusiness
Att starta sidobusiness kan vara det perfekta sättet att dryga ut kassan med några extra tusenlappar och samtidigt bygga på din egen personliga utveckling. Men för att den ska fungera bra så är det viktigt att du bygger den på rätt sätt. Här är våra 3 bästa tips till dig som fungerar på att dra igång en egen sidobusiness.
- Tänk: ”Minimum viable profit” – Fokusera inte på exponentiell tillväxt och globaliseringsplaner. Ta reda på hur mycket du behöver tjäna för att det ska vara värt det, och sikta på det. Annars är risken stor att du drar på dig dyra kostnader och mängder av oavslutade projekt.
- Håll nere kostnaderna – En av grundpelarna för en sidobusiness är att den är kostnadseffektiv. Så undvik alla former in i det sista.
- Välj en niche som inte kräver din konstanta uppmärksamhet – För att du ska kunna driva eget vid sidan av din anställning så är det kritiskt att du kan jobba när du känner för det, och inte är beroende av någon annan för merparten av dina uppgifter. Behöver du vara tillgänglig för kunder hela dagarna så kommer det inte gå att kombinera din sidobusiness med din vanliga anställning.
Lycka till med din sidobusiness!