I drömmen faller du handlöst, vad betyder det egentligen???
En för många vanligt förekommande dröm är att man på ett eller annat sätt faller. Antingen faller man handlöst, blir knuffad eller tappar balansen, oavsett hur drömmen utspelar sig så är det vanligt att man, alldeles svettig, vaknar med ett ryck.
I den här artikeln tänkte vi försöka oss på det här med att tyda de här drömmarna där man faller. Vi kommer titta på fenomenet ur tre perspektiv, neurologisk forskning, psykologisk forskning och enligt gammal hederlig spådomskonst.
Vill du lära dig med om drömtydning så rekommenderar vi att du kollar in någon av dessa två böcker. Drömtydning av Sigmund Freud, och Drömmar A-Ö, av Maria Ulaner. Båda böckerna, och många fler om drömmar finns även på Nextory eller Bookbeat, om du hellre föredrar ljudböcker.
Hur ska man tolka drömmar om att man faller enligt neurologisk forskning?
Ibland kan dessa dyka upp i ett tidigt stadie av sömnen, då kroppen är på väg in i djupsömn, och forskare har hittat en till synes rätt så logisk förklaring till detta. När vi somnar in så sjunker vår puls och vårt blodtryck vilket leder till att nervsystemet lugnar ned sig, detta sägs kunna trigga igång falldrömmar. Det är vanligt att vakna upp med muskelryckningar mitt i en sådan dröm, ibland spritter det till i hela kroppen.
Men detta är inte riktigt vad vi menar med att drömma att man faller. Utan de här scenariona handlar snarare om att man rycker till när man håller på att somna. Det är viktigt att skilja dessa två åt.
Så, låt oss nu titta på faktiska drömmar där man faller.
Som vi nämnde i vår stora guide: ”Drömtydning – Så fungerar det att tyda drömmar” så finns det neurologisk forskning på det här med drömmar, och specifikt drömmar där man faller. Frågar man spådamer eller psykologer så förklarar de ibland drömmar där man faller som ett tecken på stress och att man tappar kontroll. Men enligt den neurologiska forskningen så har man sett samband mellan den här typen av drömmar och blodsockerfall eller blodtrycksfall under natten. Din känsla av att du faller handlöst kan alltså vara en effekt av att ditt blodtryck faller, eller att ditt blodsocker sjunkit till lite väl låga nivåer. Intressant va?
Hur ska man tyda drömmar om att man faller enligt psykologin?
Precis som med många andra drömmar, sägs drömmar där man ramlar eller faller, tyda på en dålig självbild eller en osäkerhet hos sig själv. Det kan också bero på att något i ens omgivning oroar en. Det kan handla om att man är i en instabil situation i livet där man känner att man inte riktigt har en stadig grund att stå på. Detta behöver inte alltid vara negativt utan kan bero på att man tagit ett beslut som är lite utanför ens ”comfort zone”, som en flytt till en ny främmande stad eller ett nytt krävande jobb till exempel. Ett beslut som detta kan kännas ovant och konstigt till en början men blir lättare med tiden.
Det kan också handla om en osäkerhet man har, att man ställer för höga krav på sig själv eller oroar sig för mycket om vad andra tycker och tänker. En vanlig anledning till dessa drömmar sägs vara att man misslyckats med något i livet, som exempelvis i skolan, på jobbet eller med kärleken. Man menar att något som varit ens trygghet under en längre tid plötsligt försvinner och man ställs inför nya utmaningar. Enligt forskaren Sigmund Freud betyder drömmar där man faller att man är rädd för att göra felsteg i livet eller förlora sitt goda anseende.
Glöm heller inte att det också finns mycket att vinna i livet genom att ”släppa taget” ibland. En dröm om att falla kan tyda på att man känner sig lättare efter att ha släppt taget om något som länge tyngt ner en. Det finns teorier som säger att om man når hela vägen ner till marken/botten efter ett fall så betyder det att man avslutat eller ”gått till botten med” ett tidigare problem. Ibland behöver vi nå botten innan vi kan arbeta oss upp, helt enkelt.
Hur ska man tyda drömmar om att man faller enligt spådamer?
Ett vanligt sätt att tolka falldrömmar enligt tarotkort eller spådom är att det beror på ett ”hot” mot vad man ser som sin säkerhet i livet. Som tidigare skrivet kan det bero på att man precis förlorat sitt jobb eller avslutat en relation. Alla falldrömmar ter sig på olika sätt och sägs betyda olika saker beroende på kringliggande detaljer i drömmen. Till exempel, faller man på grund utav att man tappat balansen så beror det på ett problem hos sig själv. Blir man däremot knuffad till ett fall så sägs det betyda att en person, eller något, i ens närvaro bidrar till stress och press i livet.
Om man i drömmen krampaktigt håller sig kvar i något för att inte falla, kanske till slut tappar greppet, sägs det bero på ett problem man handskas med, kanske en skakig relation som behövs tas hand om, innan det är för sent.
En del spådamer skulle tolka en falldröm som ett sätt för ens undermedvetna att säga till en att komma ner på jorden igen, kanske beror detta på alla höga krav man ställer på sig själv eller ett annat omedvetet självskadebeteende som tyger ned en.
Vad säger ett drömlexikon?
Att tolka sina drömma via ett drömlexikon är lite knepigare och ger mer luddiga och osammanhängande svar.
Det finns drömlexikon som menar att man är i en depression eller kommer att hamna i en depression inom en snar framtid, ifall man faller i en dröm. Det finns inte mycket information om vad det möjligtvis skulle bero på och verkar kunna tolkas fritt.
Det finns en gammal myt som säger att ifall man inte vaknar upp innan man når marken i ett fall, så dör man. Så illa är det absolut inte, men det är inte helt ovanligt att man i drömmen tror att det kommer att hända. En annan teori är att om man faller ända ner till botten så väntar en överraskning, alternativt en fara, i livet.
Det sägs också att om man landar på fötterna efter ett fall så betyder det att man avklarat ett hinder i livet som man kanske inte trodde var möjligt. Lyckas du på annat sätt att landa i säkerhet så antyder det att man är i en krånglig situation i nuläget, men att man kommer ta sig ur för eller senare.
När du tolkar din dröm
Även denna sortens dröm går att tyda på många olika sätt och som med alla andra drömmar, bör de tydas med försiktighet. Drömtydning är ingen direkt vetenskap och kan bidra till onödig stress och oro om man övertänker drömmarnas betydelse.
När du tolkar din falldröm, eller vilken dröm som helst, så är det enklast att dra paralleller till din egna livssituation och ditt välmående. Tänk också på hur du mådde i drömmen, var det obehagligt eller en frihetskänsla att falla? Blev du knuffad till fallet, vem var det i så fall som knuffade dig? Tänk också efter ifall du står inför ett stort val eller en ny utmaning som kan ha triggat drömmen. Istället för att låta dina drömmar skrämma dig så se dem som en gratis livscoach och lär dig utav dem.
Du kan också tänka lite extra kring din kost och ditt blodtryck. Var du hungrig när du gick och la dig? Har du generellt sett problem med blodtrycksfall? Ja då kanske det är hela orsaken, inte det faktum att du känner att du riskerar att tappa ditt goda anseende.
Sammanfattningsvis
Att drömma om att man faller är en vanligt förekommande dröm. Förklaringen till varför man drömmer om detta beror på vilket perspektiv man tolkar det ifrån: vetenskapligt, psykologiskt eller pseudovetenskapligt. Det vetenskapliga och psykologiska har rationella förklaringar med känslomässiga förankringar medan tolkningar via spådam- samt drömlexikon, otydliga.
Enligt neurologisk forskning
Enligt den här typen av forskning kan drömmar där man faller bero på blodsockerfall eller blodtrycksfall som sker under natten.
Enligt psykologisk forskning
Enligt psykologin så kan falldrömmar bero på att man känner att man håller på att tappa greppet om en situation, kanske för att man tagit på sig en uppgift man inte tror att man kommer klara av.
Enligt spådomskonst
Enligt spådamer och tarotkort så sägs falldrömmar symbolisera många olika saker, bland annat att man har personer i sitt liv som stressar en, eller att man behöver komma ned på jorden igen. Många olika förklaringar helt enkelt.
Vill du lära dig med om drömtydning så rekommenderar vi att du kollar in någon av dessa två böcker. Drömtydning av Sigmund Freud, och Drömmar A-Ö, av Maria Ulaner.