Kan man verkligen vinna i Luffarschack???

Vi har alla spelat Luffarschack otaliga gånger i våra liv. Kanske var det på mattelektionen när du och din kompis praktiskt nog hade ett rutat papper framför er men kände er mindre manade till att lära er division och mer manade att tävla i det ökänt meningslösa spelet?

Oavsett när och med vem du spelat Luffarschack så kan vi nog båda vara överens om att det finns en hel del olika varianter, och att det ofta blev tjafs om vilka regler som egentligen gällde.
Just därför har vi sammanställt den här enkla guiden, för att besvara den eviga frågan: ”Hur spelar man luffarschack?”.

Luffarschacket jag växte upp med

Innan vi går in på de officiella reglerna för Luffarschack så tänkte jag bara dela med mig av de regler jag växte upp med, bara för att illustrera hur många olika varianter det faktiskt finns.

Luffarschacket jag spelade på mattelektionerna (och typ alla andra lektioner också för den delen) gick ut på att man ritade upp en 3 gånger 3 rutor stor spelplan, alltså 9 rutor totalt. Den första spelaren satte sedan ut ett kryss på valfri ruta och den andre spelaren följde upp med en cirkel på en av de nu 8 lediga rutorna. Man turades sedan om tills någon fått 3 i rad. Kanske känner du igen de här reglerna?
Det lustiga med de här reglerna är att så länge ingen gör uppenbart fel så kan varken den förste eller den andre spelaren vinna, det slutar alltid med att oavgjort, eftersom alla 9 rutor fylls upp.

De riktiga reglerna

Just eftersom de ovanstående reglerna (vilka jag tror är de vanligaste i diverse klassrum) är så oerhört osofistikerade så är de heller inte de officiella reglerna. Nej, tack och lov så finns det riktiga regler. Men även dem var ursprungligen lite för trubbiga, men det kommer vi in på lite längre ned.

Men first things first, visste du att det egentligen spelet faktiskt heter Fritt Luffarschack? Och att det inte alls går ut på att man ska få 3 i rad, utan 5 i rad. Sjukt va? Men nog om det, låt oss titta på reglerna:

Reglerna för fritt Luffarschack

Fritt Luffarschack spelas på en obegränsad spelplan (alltså inte 3 x 3 rutor) och målet är att få minst 5 likadan tecken i rad. Tar pappret slut så fortsätter matchen på ett annat papper. De är egentligen de enda reglerna som finns.

Men det finns ett problem

Precis som med de regler jag växte upp med så finns det stora begränsningar med de väldigt fria reglerna i Fritt Luffarschack, nämligen det faktum att den spelare som börjar alltid vinner om han/hon spelar helt rätt. Detta bevisades av den kända Luffarschacks-entusiasten Victor Allis i en dator-simulation.
Det här problemet upptäckte Japanerna (som tydligen älskar Luffarschacks-liknande spel) i början av 1900-talet och från den upptäckten växte spelet Renju fram, och det är numera det officiella ”Luffarschacket” som spelas i diverse tävlingar, bland annat SM och VM.

Kan man betta på Luffarschack?

Det finns en mängd olika typer av casinospel, som till exempel Poker, Blackjack och Videoslots (exempelvis The Cheshire Cat Slot) som man kan betta på, men som du förstår av de osofistikerade reglerna så skulle aldrig Luffarschack platsa bland dem. Det blir ju rätt uppenbart att alla bara skulle satsa på den spelare som gör första draget.

Sammanfattningsvis

Det gemene man generellt sett menar när han/hon säger Luffarschack är vad som kallas ”Fritt Luffarschack” och går inte alls ut på att få 3 i rad som de flesta är vana vid, utan att få 5 i rad, dessutom så spelas det på en obegränsat stor spelplan.

Där har du det, allt du behöver veta om Luffarschack, perfekt för nästa regniga semester, eller mattelektion!

Föregående artikel7 Klassiska Herrparfymer – Ikoner Som Stått Emot Tidens Tand
Nästa artikelSå Väljer Du Klocka Efter Tillfälle – 4 Situationer Att Tänka På
Manlighet är ett jäkligt intressant ämne, vad är manlighet? hur blir man manlig? vad är omanligt? Djupa frågor... Men jag är inte bara djup som en Kent-låt från 2001, andra saker som intresserar mig är öl, roliga Youtubeklipp och solglasögon. Mycket nöje!