…Här är 5 allt för vanliga orsaker
Vi alla känner någon gång en känsla av misslyckande. Att vi inte lyckas göra de där sakerna vi ville eller att vi rent av klantat oss på något sätt. Men ofta handlar misslyckanden inte om att vi gjort något fatalt fel. Det vill säga vi har inte misslyckats i den meningen att vi gjort någon annan, än oss själva, illa.
Ta det vanligaste misslyckandet – nyårslöften. Du lovar dyrt och heligt att du ska gå ner fem kilo i vikt till sommaren. Du inger ett löfte till dig själv (för det är du som ska tappa i vikt) att gå ned ett kilo i månaden i fem månader. Väl framme i maj väger du dig och konstaterar att du inte tappat något alls. Du har snarare gått upp några hekto.
Vad är fel?
Felet ligger i att du troligtvis inte har rätt inställning. Du har lovat något till dig själv som du inte lyckats genomföra på grund av att du försökte göra en förändring med samma tankesätt du haft hela tiden. Den personen du var som fram till nyårsafton vägde för mycket kan inte vara samma person efter nyårsafton som ska gå ned. Något måste ändras.
”Varför är jag så misslyckad?” – Här är 5 dåliga vanor och beteenden som är obehagligt vanliga bland personer som inte lyckas nå sina mål. Förhoppningsvis kommer några av dem kommer sätta griller i huvudet på dig ändra lite på ditt sätt att tänka. För det är det du egentligen behöver.
1: De ser problem istället för lösningar
Du vet hur vissa säger ”Det sitter i huvudet” som svar på tal när du tycker något är motigt. Även om du säkert vill raljera över hur det är utanför din kontroll sitter det ofta i huvudet.
Låt mig demonstrera. En olycka inträffar. En person med ett misslyckat tankesätt kommer spendera de nästkommande dagarna med att diskutera olyckan och dess förlopp. Ett framgångsrikt tankesätt hade istället direkt ringt sitt försäkringsbolag och fått det ur världen.
Olyckan är för båda lika illa men den ena väljer att hantera det och gå vidare.
Lösning: Inse att skadan är skedd eller att problemet är verkligt och det försvinner inte genom gnäll. Lös det själv och med hjälp av andra.
2: De har ofta många goda råd men aldrig någon erfarenhet att backa upp det med
Människor i allmänhet älskar att ta chansen att överföra sitt eget levnadssätt på andra. Att ge råd i saker de egentligen aldrig själv upplevt. En bankman med tre års universitetsstudier ger råd i placeringar men har aldrig själv placerat sina privata pengar.
En otränad man som aldrig brytt sig om sin kropp ger personlig träning på gymmet. Det fungerar, men sällan så väl som det borde.
Det finns således en önskan om att uppfattas som framgångsrik innan man är det.
Lösning: Försök fördela din tid mellan lärdom och handling genom en enkel tumregel. Läs 20 % av din tid och testa 80 % av tiden.
3: De spenderar pengar de inte har
Jag fick tidigt lära mig att aldrig låna pengar till något som inte har ett varaktig eller apprecierande värde. Hurtigt, eller hur? Skämt åsido, människor spenderar som om att det en dag kommer dimpa ner en bunt pengar på kontot som löser alla monetära problem. Även fast det är bevisat att förmögenheter ackumuleras över tid och är inget som kommer i klump.
Lösning: Spara alltid 20 % av din bruttoinkomst. Det vill säga, betala dig själv först – innan staten får sitt.
4: De har alltid en historia eller ursäkt till varför de inte lyckats
Två kvinnor satt på en uteservering och åt en god lunch. Den ena kvinnan hade sin handväska hängandes över stolen och plötsligt springer en ficktjuv förbi och roffar åt sig väskan. Kvinnan beskyller sedan tjuven som tog väskan.
Brott lönar sig aldrig och det går heller inte att förneka att det var en stöld. Men det är ändå delvis offrets fel. Det vill säga hade hon satt väskan på golvet mellan fötterna hade brottet aldrig kunnat begås.
Framgångsrika människor arbetar hela tiden på något nytt.
Lösning: Sluta ursäkta dig och inse att du gör något fel. Våga erkänna felet för dig själv och därefter eliminera det.
5: De har bra idéer men gör aldrig nått med dem
Om du har många bra idéer men aldrig gör något med dem är sannolikheten stor att du kommer fortsätta drömma. Framgångsrika personer väljer att undersöka sina idéer närmare och därefter göra något av dem, antingen ta till handling eller lägga ner dem helt och hållet ifall det visade sig att det inte håller. Oavsett vilket har de försökt.
Ofta handlar det om att vi skjuter det framför oss. Vi målar upp ett stort berg av saker som måste göras innan vi kan göra sak i en idé. Det kan också bero på lathet eller rädsla av att inte lyckas. Men det är bättre att göra något och misslyckas än att inte göra något alls och ändå misslyckas. Se det som ett passivt misslyckande att inte göra något.
Lösning: Skriv en att-göra-lista och en idélista. På idélistan skriver du ned alla idéer du får, oavsett vad det är – byta ut bokhyllorna till att starta eget företag. På att-göra-listan skriver du överst frågan ”kan jag göra detta under 2 minuter?”. Om svaret är ”ja” då gör du uppgiften direkt. Om svaret är ”nej” skriver du upp det på listan över saker du måste göra. På så vis kommer du hela tiden göra små framsteg och du vet dessutom vilka uppgifter du ska göra först.